Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Susjedi imaju ženku njemačkog ovčara staru 3 godine i između nas se rodilo veliko prijateljstvo. Upravo ima okot od 6 štenaca starih mjesec dana. No, tu počinju problemi. Zapravo, počeli su mnogo ranije, a sada su se čini se, pogoršali. Imala je uvijek problema s kukovima, a sada i sa laktom desne noge. Jako je boli i jauče, a mali je ne puštaju na miru. Iscrpljena je i ne znam kako bih joj pomogla. Njezina vlasnica ju je odvela kod veterinara i dogovorila operaciju (struganje okoštalog dijela). Također, u međuvremenu joj daje Ryvadril, ako sam dobro upamtila naziv lijeka. Molim vas napišite mi nešto više o tome kako bi se sada prema njoj trebalo ponašati, što bi trebala jesti i koji joj vitamin treba davati.

Ona će izgleda i dalje dojiti male pa me zanima da li je to za nju previše iscrpljujuće, osobito nakon operacije. Također, vidno je smršavjela i jako se teško kreće, boli je čak kad se oslanja da bi dohvatila hranu iz zdjelice. Maleni napreduju odlično, no čini se da vlasnica ne namjerava uskoro prijeći na hranu za štenad pa se bojim da to ona više neće moći.
U očekivanju odgovora, sa zahvalnošću, Ivana

O: Nastup navedenih simptoma moguć je zbog poremećaja u prometu kalcijevih i fosfornih soli uz istodobnu nedostatnu opskrbu vitaminom D. Osim što se navedeno javlja prilikom rahitisa kod mlađih životinja, nije rijetkost ni pojava ovakovih simptoma kod starijih jedinki (naročito kuja u laktaciji) ukoliko im je ishrana nedostatna te uvjeti držanja nehigijenski. Bolest je općenito češća zimi i u iscrpljenih životinja koje se trajno drže u zatvorenim prostorima jer im nedostaje svjetla, sunca i slobodnog kretanja, a to su čimbenici koji pogoduju nestašici vitamina D. Promjene na skeletu očituju se najprije bolovima u kostima (životinje se teško i nerado kreću, mnogo leže, hodaju ukočeno, hramlju, ruše se), a kasnije i izobličenjem kostiju, napose distalnih dijelova udova. U svrhu izliječenja ove bolesti daju se kalcijevi i fosforni preparati u količinama koje apsolutno zadovoljavaju potrebe organizma i uz to vitamin D sam ili u kombinaciji s vitaminom A i E., i to u obliku preparata za peroralnu ili parenteralnu aplikaciju. Naravno, neophodna je i kvalitetna ishrana te povoljne higijenske prilike.

Nadalje, displazija ankonealnog izdanka ulne (dysplasio processus anconei) u psa je razvojna anomalija pri kojoj izostaje koštano spajanje izdanka s njegovim hrskavičnim prihvatištem na ulni (radius i ulna-podlaktične kosti). Izdanak je u fazi okoštavanja povezan sa zglobnom čahurom i nalazi se unutar zgloba, a postupno se odvaja i izaziva sekundarne promjene, odnosno ozljede zglobne hrskavice i kroničnu deformirajuću upalu. Bolest je nasljedna i ustanovljena u pasa od 4 mj.na više. Nastaje u pasa većih i velikih pasmina na jednom ili oba lakta, a najčešća  pojava ove bolesti primijećena je u njemačkih ovčara. Oboljele životinje hramaju uz skraćenje koraka prema naprijed, lakat je abduciran, a hromost se pojačava aktivnošću. Pri pasivnim kretnjama oboljelog lakta izražene su bolnost i krepitacija. Lakatni je zglob jače punjen, a prisutna je i inaktivitetna atrofija ramenog i nadlaktičnog mišićja. Konačna dijagnoza postavlja se RTG snimanjem lakatnog zgloba, a jedina metoda liječenja koja obećava uspjeh jest operativno uklanjanje ankonealnog izdanka u općoj narkozi.

Displazija kukova (dysplasio coxae) razvojna je anomalija koksofemoralnog zgloba uzrokovana lošom prilagodbom glave bedrene kosti uz acetabulum, a očituje se smetnjama u hodu. Bolest je nasljednog karaktera i općenito se može reći da simptomi ovise o stupnju deformacije u samom zglobu i oko njega. Više o ovoj bolesti možete pročitati ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

Savjetujem Vam da kuju u ovom osjetljivom periodu laktacije hranite "CHN Starter Reproduction" (Royal Canin) dehidratom, odnosno kompletnom hranom za štenad od trećeg tjedna do drugog mjeseca starosti, te za kuje u graviditetu i laktaciji.

Nakon odbijanja štenadi, preporučujem da kao potporu terapiji, kujici uvedete jedan od posebnih programa prehrane koji mogu bitno utjecati na oporavak životinje. To su sljedeći: Hill's "j/d", Royal Canin "Mobility support large" i Eukanuba "Joint Mobility". Ovi programi su u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra.
 
Od preparata koji se koriste za jačanje zglobova, ligamenata, tetiva i hrskavica u Pet centrima možete nabaviti: Petvital GAG - preparat koji pruža odličnu opskrbu sustava za kretanje s glikozamin glikanom (GAG). Njegovim djelovanjem obnavlja se i stabilizira struktura vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi). Ovaj preparat je visokovrijedan kompleks prirodnih tvari koje povoljno djeluju u vrijeme skotnosti, u fazi rasta, kod povećanog opterećenja sustava za kretanje, a isto tako i kod starijih životinja. Sadrži aminokiseline i brašno morskih algi, osušene zelene usnate školjke te vitamin E i selen kao zaštitu od štetnih tvari koje nastaju staničnom mjenom tvari.
 
U našoj ponudi je i Caniviton forte prah. Caniviton je dopunsko sredstvo hrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). Glikozaminoglikani pripadaju velikoj skupini tzv. šećera s učinkom na zglobove i to tako da regenerira hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim te na taj način olakšava nesmetano kretanje. Caniviton se pokazao izvrsnim nakon velikih opterećenja tetiva, ligamenata i zglobova. Dodatak L-karnitina u preparatu omogućuje bolji rad srca i skeletne muskulature i skraćuje vrijeme odmora nakon sportskih natjecanja. Dodatak joda podupire metaboličke procese te tako potiče vitalnost životinja. Dodani vitamin C i selen povećavaju zaštitu tkiva od njegovog oštećenja toksičnim metaboličkim produktima te tako preveniraju otok zglobova koji se može javiti uslijed nedostatka. Za efektivno jačanje i dugotrajnu zaštitu hrskavice preporuča se, npr. Caniviton, primjenjivati kroz period od najmanje 3 mjeseca. Kod takve duže uporabe dnevnu dozu treba reducirati nakon 14 dana na pola preporučene.

S obzirom da pretraga na hromost obuhvaća iscrpno i temeljito uzimanje anamneze, inspekciju, palpaciju, dijagnostičke injekcije, rentgensku pretragu, te ultrazvučnu pretragu, savjetujem Vam da posjetite veterinara kako bi na temelju kliničkog pregleda, odnosno konačne dijagnoze, ciljano odredio adekvatnu terapiju te daljnju njegu ljubimice.

OZNAKE: