Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo labradoricu od 12 mjeseci koja će ubrzo slikati kukove pa me zanima par stvari. Naime, dok je bilo još malo štene, kada bi se zatrčala u puni galop stražnje noge bi jako raširila pa je trčala kao zec. Mislili smo da će, kada malo naraste, početi trčati kao i svi psi, no evo, njoj je već 12. mjesec i još uvijek trči poput zeca. Ipak, kada trči lagani galop, trk je skroz zdrav i u redu. Mislim da nema displaziju jer su joj stražnje noge normalno građene i ne idu u x, premda ima mrvicu šire bokove. Molila bih vas da mi probate objasniti zbog čega tako trči?
Hvala lijepo i srdačan pozdrav,
Jadranka

O: Displazija kukova je razvojna anomalija zgloba kuka koja se očituje lošom prilagodbom glave femura uz acetabulum, a klinički se očituje smetnjama u hodu s protuprirodnom pokretljivošću femura, reakcijom mekih tkiva i zglobnih tijela na kontinuirane mikrotraume. To je bolest koja se najčešće javlja u pasa velikh pasmina (njemački ovčari, retriveri, labradori, rottweileri i dr.), a nasljednog je karaktera.

Prema stupnju promjena određeni su i stupnjevi bolesti (1 - 4), odnosno po važećoj gradaciji od A2 - E2.

Što se kliničkih znakova tiče, oni nisu uvijek u korelaciji sa stupnjem displazije. Na displaziju kukova mogu upučivati: loši kutevi stražnjih nogu (X stav), teže ustajanje nakon dužeg ležanja, izbjegavanje određenih aktivnosti kao i pokušaj rasterećenja ekstremiteta pri napornijem vježbanju ili trčanju. To se očituje različitim nepravilnostima u hodu i trku s nastojanjem da se izbjegnu savijanja i pružanja nogu. Jedan od opisanih načina takvog kretanja je i tzv. "zečji hod".

Točna dijagnoza može se postaviti jedino na temelju rentgenološkog nalaza.

Osim genetike, veliku ulogu u razvoju bolesti imat će način držanja i prehrana psa. Iz tog razloga Vam preporučam da psa hranite premium i superpremium programima prehrane namjenjene psima velikuh pasmina. Kao dodatak prehrani uvedite mu pripravke na bazi glukozamin- i hondroitin- sulfata jer su se pokazali kao iznimna potpora lokomotornom sustavu. Ove tvari regeneriraju hrskavice, tetive i ligamente, održavaju ih gipkim, te na taj način olakšavaju nesmetano kretanje, a posebno se preporučaju kod većih opterećenja zglobova. Glukozamin- i hondroitin sulfat, na žalost, neće spriječiti nastanak displazije kukova, ali će povečati kvalitetu života i obogatiti prehranu vrijednim prirodnim tvarima. U ponudi Pet Centra su "Caniviton" (Vetoquinol) i "GAG" (Canina).

Pas bi trebao izbjegavati sve oblike napornog vježbanja koji opterećuje zglob kuka, a povećavati vježbe koje pomažu glutealnim mšićima da se solidno razviju. Najbolji oblik vježbanja je plivanje jer životinja ne opterćuje zglobove, a upotrebljava veliku grupu mišića.

O displaziji kukova već su pisali moji kolege u više navrata, pa Vas pozivam da pročitate i njihove odgovore radi potpunije informacije.

OZNAKE: