Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mom Njemačkom ovčaru dijagnosticirana je displazija kukova o kojoj sam već puno pročitao, međutim volio bih više saznati o mogučnosti liječenja, cijenama i garancijama, tj. koliki je uspijeh u liječenju te bolesti. Pas je trenutno na konzervativnoj terapiji pa me zanima više o kirurškim zahvatima.
Zahvaljujem, Damir

O: Stupanj kliničkih znakova i artritičnih promjena na zglobovima kuka određuje specifični pristup terapiji displazije kuka. Općenito, u liječenju displazije kuka pristupa se konzervativno i kirurški.

Konzervativni načini: lijekovi protiv bolova, hondroprotektori; programi za održavanje normalne tjelesne težine; kontrolirana tjelesna aktivnost i fizikalna terapija. Ove metode mogu biti vrlo učinkovite u nekim slučajevima. No, konzervativni načini liječenja imaju stanovita ograničenja.

Drugi način je kirurški zahvat. Postoje dva kirurška pristupa za liječenje displazije kuka: profilaktički zahvati koji imaju svrhu prevencije progresije artritisa i terapeutski zahvati koji imaju svrhu liječenja ili spašavanja artritično promijenjenog zgloba kuka.

U kirurškom liječenju postoje četiri glavna zahvata:

Pektinealna miotomija - relativno je mali zahvat kod kojeg se reže mali mišić (m. pectineus) koji vrši pritisak na zglob kuka. Relutira sačuvanjem funkcije noge i u gotovo 80-90% slučajeva daje izvrsne rezultate. U slučaju kada su oba zgloba zahvaćena promjenama, istovremeno se operiraju oba zgloba. Pas se od ove operacije oporavlja 1-2 dana. No, ovim zahvatom se ne stabilizira sam zglob kuka niti prevenira progresija artritičnih promjena. Kroz nekoliko mjeseci pa do nekoliko godina bol i šepanje se u pravilu vraća.

Eksicizijska artroplastika - uklanjanje kuglastog dijela zgloba kuka. Ovaj zahvat daje izvrsne rezultate u malih pasmina pasa a naročito onih koji nisu pretili te masa ne vrši pritisak na zglobove kuka. Ovaj zahvat se u velikih pasmina pasa koristi jedino u slučaju kada je artritis u vrlo teškom stupnju, zatim ako je kuk dislociran ili ako je ishod ostalih zahvata protektivan.

Prognoza za osteoktomiju glave bedrene kosti općenito je vrlo dobra ako se radi o maloj pasmini pasa a ograničena za velike pasmine pasa i one pretile.

Trostruka osteotomija - zahvat kod kojega se kosti zdjelice režu na tri mjesta oko zgloba kuka.

Kost se tada rotira kako bi se dobilo bolje poravnavanje sa glavom bedrene kosti. Ponovno se spaja tako da je funkcija zgloba očuvana bez labavosti i boli. Ovaj zahvat izvodi se samo u onih pasa bez artritičnih promjena u zglobu a obično u mladih pasa. Prognoza za pse sa trostrukom osteotomijom zdjelice je vrlo dobra ako je učinjena prije pojave artritisa. Kad je artritis toliko uznapredovao da se vidi na RTG snimci, ovaj tip kirurškog zahvata ima znatno smanjeni postotak uspješnosti izlječenja.

Umjetni kuk - moguće ga je izvesti kao i u ljudi. Zglob kuka se zamjenjuje umjetnim obično načinjenim od plastike ili nehrđajučeg čelika a spaja se sa kostima zdjelice i bedrenom kosti. Kompletna zamjena zgloba kuka tehnički je vrlo zahtjevan zahvat i obično je izvode visokospecijalizirani i stručni kirurzi. Ukoliko je izvodi iskusan kirurg uspješnost oporavka iznosi 95%. Ovo je vrlo skupi zahvat ali jedini daje dugoročno korištenje zgloba kuka bez boli i šepanja. Iako je cilj umjetnog kuka da bude stalan, nakon izvjesnog vremena novi zglob može olabaviti. Iz tog razloga ovaj zahvat se radi jedino na onim psima sa najtežim stupnjem displazije.

Sa bilo kojim liječenjem, postoperativni oporavak ovisi ne samo o učinjenom zahvatu već i o pruženoj njezi. Vrlo je važno da pas nije pretjerano aktivan. Bolje je raditi kraće i češće šetnje nego rjeđe i duge. Također je vrlo bitno da je pas normalne tjelesne težine.

Još nije razjašnjena uspješnost konzervativnog liječenja displazije kuka u pasa. Znatno je otežano predvidjeti koja životinja će razviti teški degenerativni artritis tako da je teško staviti konzervativno liječenje ispred kirurškog. Kirurgija, naravno sama po sebi nosi određeni rizik.

Savjetujem Vam da se obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta gdje će na osnovi pretraga i dobivenog nalaza postaviti konačnu dijagnozu i prognozu slučaja. U ovisnosti o nalazu moći će Vam izložiti i financijski trošak liječenja.

OZNAKE: