Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dobermana starog 4 mjeseca. I zanima me nešto u vezi displazije kukova. Naime, primjetio sam da se nakon dužeg spavanja ustaje sporije nego obično i napravi prvih par ukočenih koraka prije nego što protegne zadnje noge. Pročitao sam da to mogu biti simptomi displazije. Inače, štenca sam kupio u vrhunskom leglu i roditelji mu nisu imali displaziju. Hranim ga Royal Canin Maxi Junior hranom. Od početka pazim da ne hoda po stepenicama i ne skliže se po parketu i puštam ga u igru samo s dobermanom starijim mjesec dana, koji ga u igri zna rušiti, ali ništa previše značajno. Što se tiče kretanja, normalno trči i ne pokazuje slabost zadnjih nogu.

Ipak, brine me to ustajanje nakon dužeg ležanja i prvih par koraka ukočenog hoda. Bio bih vam zahvalan na savjetu.
Hvala!
Mato

O: Prema opisanim promjenama je moguće da se radi o displaziji kukova. Moja je preporuka da psa odvedete veterinaru i dogovorite snimanje kukova. Preporučila bih Vam da se obratite Veterinarskom fakultetu, Klinici za kirurgiju, koji će Vas uputiti specijalisti rentgenologu.

Displazija kukova je razvojna anomalija zgloba kuka, koja se očituje lošom prilagodbom glave femura uz acetabulum, a klinički se očituje smetnjama u hodu s protuprirodnom pokretljivošću femura, reakcijom mekih tkiva i zglobnih tijela na kontinuirane mikrotraume.

To je bolest koja se najčešće javlja u pasa i nasljednog je karaktera.

Prema stupnju promjena određeni su i stupnjevi bolesti (1 - 4), odnosno po važećoj gradaciji od A2 do E2.

Kod životinja nižeg rasta i manje tjelesne mase (10 - 12 kg je granična masa) nije nužno da zglob bude savršeno suprotan (konvergentan) jer prirodno nije ni predviđen da nosi veliku masu.

Prve simptome je moguće uočiti u vrijeme dresure. Na displaziju kukova mogu upućivati: loši kutevi stražnjih nogu (X stav), teže ustajanje nakon dužeg ležanja, izbjegavanje određenih aktivnosti, kao i pokušaj rasterećenja ekstremiteta pri napornijem vježbanju ili trčanju. To se očituje različitim nepravilnostima u hodu i trku, s nastojanjem da se izbjegnu savijanja i pružanja nogu. Jedan od opisanih načina takvog kretanja je i tzv. "zečji hod". 

Ne postoji uvijek korelacija između stupnja displazije i kliničkih znakova, npr. kod starijih pasa promjene mogu biti vrlo jake, a da se to ne podudara s kliničkom slikom i suprotno.

Tok bolesti je progresivan. Dijagnoza se temelji na rentgenološkoj pretrazi kukova. Ova je bolest najbolje opisana u njemačkog ovčara i rodovnik se izdaje samo onim psima koji su kontrolirani. Kraški ovčar, šarplaninac i hrtovi ne oboljevaju od ove anomalije.
 
Displazija kukova ne može se izliječiti, već se pokušava olakšati ili sanirati kirurškim zahvatima.

Svakako i dalje Vašeg dobermana nastavite hraniti Royal Canin Maxi Junior hranom do dobi od 15 mjeseci, u koju su dodani za zaštitu zglobova glukozamin, kondroitin i Omega-3 masne kiseline (EPA & DHA) koje imaju i protuupalna svojstva.

OZNAKE: