Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mladog njemačkog ovčara starog 7 mjeseci. Hranim ga s Pedigree junior maxi. Zanima me da li mu je potrebno davati kakve dodatne vitamine s obzirom da je ta pasmina sklona displaziji kukova. Naime do sad smo imali dva njemačka ovčara, prvi je imao spondilozu kičme, a drugi je živio 15 godina i imao je displaziju kukova i nije mogao hodati duže vrijeme. Molim Vas da mi pomognete koje vitamine i minerale davati, da li ih uopće davati i u kojim omjerima. Čula sam da se daje kalcij ali ne previše, pa glukozamin ali ne znam u kojoj dobi. I još jedno pitanje! Kako postići kod njemačkog ovčara da mu ona žuta boja postane bakrena? Unaprijed hvala! Maja

Displazija kukova je razvojna anomalija zgloba kuka koja se očituje lošom prilagodbom glave femura uz acetabulum, a klinički smetnjama u hodu s protuprirodnom pokretljivošću femura, reakcijom mekih tkiva i zglobnih tijela na kontinuirane mikrotraume. Displazija kukova se javlja u pasa i nasljednog je karaktera. Ta je bolest najbolje opisana baš u njemačkih ovčara (rodovnica se izdaje samo onim psima koji su kontrolirani, a psi sa displazijom kuka se isključuju iz rasploda).

Svakako Vam preporučujem da psu dajete glukozamin od bilo kojeg proizvođača, on regenerira hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim, te na taj način olakšava nesmetano odvijanje kretanja, a posebno je dobar nakon velikih opterećenja tetiva, ligamenata i zglobova. Glukozamin na žalost neće spriječiti nastanak displazije kukova, jer je displazija kukova nasljedna bolest, ali će pospješiti izdržljivost, sposobnost i brzinu kod većih napora, povećava kvalitetu života naročito kod starijih pasa i obogaćuje dnevnu hranu vrijednim prirodnim tvarima. U Pet Centru u prodaji imamo glukozamin tri od proizvođača: Vetoquinol-ov "Caniviton", "GAG" od Canine i "Flexible Joint" od Vetzyme-a.

Preporučujemo Alleva "Adult giant" hranu (optimalan omjera cijene i kvalitete) za ishranu odraslih posebno velikih pasmina pasa normalne tjelesne aktivnosti, s niskom razinom masti za očuvanje idealne težine. Ova hrana ima dodan hondroitin sulfat - glukozamin, te optimizirane ostale nutritivne sastojke kako bi pružile potpuno izbalansiran obrok za pse velikih pasmina. Alleva je premium hrana na koju članovi Pet centar kluba imaju 15% popusta.

Od preparata za štence koji sadrže kalciji i fosfor u Pet centru možete nabaviti od Gimborna "Kalk-Tabletten", od Beaphara "Kalk-Tabletten", također od Beaphara "Juniorcal" i od Canine "Welpenkalk". Preparate koji sadrže kalcij i glukozamine možete davati zajedno.

Svakako posjetite naše trgovine i oko izbora gore navedenih preparata potražite pomoć naših veterinara.

OZNAKE:

psi

Idealni uvjeti za ribice

Sljedeća objava