Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam čistokrvnu pudlu staru 4 i pol mjeseca. Ima 2 kg, te vrlo malo jede. Da li je to normalna težina za nju te koliko će otprilike narasti?
Hvala,
Sanela

O: Pudla je pasmina koja prema nekim izvorima potječe iz Njemačke, iako se danas svrstava u francuske pse. U povijesti su ovi psi korišteni kao aporteri u lovu na vodenu perad, a zbog izvrsnog njuha i u traženju tartufa. Danas se uglavnom koriste za pratnju.

Pudle su psi koje se prema veličini mogu poodijeliti u nekoliko osnovnih kategorija:
1. toy (visine do 25 cm i težine 3-4 kg)
2. mini (visine 25-35 (38) cm i težine oko 8 kg)
3. srednja pudla (visine 35-45 cm i težine oko 12 kg)
4. velika ili kraljevska pudla (visine 45-58 (60) cm i težine do 32 kg)

Unatoč razlikama u veličini, za pudle je specifično ponosno držanje, te četvrtasta i skladna građa tijela, koje je prekriveno gustom, kovrčavom dlakom.

Najčešće dolaze kao crni, bijeli, srebrni, smeđi ili apricot (boje marelice).

Iako se psi ove pasmine u pravilu ne linjaju, dlaka se obavezno mora redovito četkati, češljati i šišati (za izložbene pse karakteristične su specifične frizure), jer u protivnom naraste i vrlo se brzo zapetlja, što daje neuredan izgled, ali može rezultirati i problemima s kožom. Ukoliko nemate dovoljno vremena, razmislite o odabiru ove pasmine.

Ovi su psi izrazito inteligentni, veseli i razigrani, rado uče specijalne vještine, stoga su dobri za agility.

U povijesti su zbog svog temperamenta korišteni i u cirkusima.

Kao izrazito aktivnim psima, potrebno im je mnogo kretanja i igre, što je suprotno zabludi da se radi o kućnim psima. Njihov odgoj nije zahtjevan, jer rado uče i lako pamte, iako zbog izražene emotivnosti ne trpe grubosti.

Propusti u odgoju mogu rezultirati stvaranjem isfrustriranog i nervoznog psa, koji će svoje mane podjednako ispoljavati i prema ljudima, ali i prema ostalim psima.

Odlični su u odnosu s djecom, žele konstantno biti u blizini vlasnika i neprestano traže njegovu pažnju.

Zbog izrazite povezanosti s vlasnikom, ovi psi nesebično vraćaju svu ljubav i trud koji im se daju. Upravo zato, ali i zbog relativno dugog životnog vijeka (prosječno žive 16-17 godina), pudle su jedna od omiljenijih pasmina.

Iz Vašeg pitanja nisam ''otkrila'' imate li mini ili srednju pudlu, no pod pretpostavkom da imate mini pudlu, za njenu bi dob ova težina bila normalna. Na žalost, nisam Vam u mogućnosti konkretnije pomoći, jer mi niste naveli dovoljno podataka.

Mogu Vas jedino uputiti da sami izvršite "pregled" (ukoliko se ne mogu napipati rebra - pas je pretio; ukoliko se rebra normalno palpiraju, a struk je izražen - pas je normalne težine; ukoliko su sve koštane izbočine: rebra, zglobovi, kralježnica ili kosti glave jako izraženi, a trbuh usukan - pas je premršav) ili da psa odvedete na pregled kod veterinara.

Osim toga, kako mi niste naveli čime ga hranite ni koliko pas dnevno jede, ne znam je li indicirano poticati apetit vitaminima (ako jede neku od superpremium hrana, nema mu potrebe ništa dodavati); radi li se zaista o inapetenci; je li tome razlog neka bolest ili je u pitanju samo izbirljivost (manje pasmine sklone su tome da postanu izbirljive). Mogu Vam preporučiti da pokušate promijeniti okus hrane (čak i proizvođača), a ukoliko pas i dalje ne bude normalno jeo i normalno napredovao, odvedite ga kod veterinara da se napravi konkretan pregled i utvrdi što je tome uzrok.

OZNAKE: