Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kako se brinuti o pudlama srednje veličine? Što se treba raditi s dlakama u ušima? Molim više informacija o takvim stvarima.
Hvala, Leo

O: Pudla, bobtail i terrieri (yorkie, silky) su pasmine koje zahtijevaju svakodnevnu brigu vezano uz češljanje, četkanje, šišanje i oblikovanje "frizure".

Također, ove pasmine treba jednom mjesečno voditi frizeru za pse, osim u slučaju kada vlasnik ima dugogodišnje iskustvo.

Svaka vrsta dlake (duga, svilenkasta, kovrčava, podlaka) zahtijeva posebnu brigu i odabir posebnog šampona, regeneratora, posebne preparate za izbjeljivanje, preparate za održavanje dlake između izložbi, posebne četke i češljeve.

Za održavanje frizure pudle treba znati oblikovati, pomoću aparata i škarica, a za to treba dugogodišnje iskustvo. Vi kao "mladi vlasnik" možete redovito četkati dlaku da se ne stvaraju čvorići, a čupanje dlaka iz uha za sada prepustite veterinaru ili profesionalnom frizeru za pse jer treba pravilno držati ušku, posebnom hvataljkom obuhvatiti dlačice i jednim potezom iščupati, a pri tome ne ozljediti slušni kanal.

Područje oka uz njušku treba svakodnevno obrisati maramicom, a dva puta tjedno tretirati posebnom tekućinom (npr. Beaphar) koja čisti dlaku od žutila i regenerira kožu ispod tog područja.

Preporuka je da psa vodite jednom mjesečno frizeru za pudle, a u Pet centru ćemo Vam rado pomoći u odabiru šampona i četki koji bi bili primjereni za ovu pasminu.

OZNAKE: