Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Planiram u slijedećih mjesec dana nabaviti štene toy pudle! Molim Vas da mi kažete nešto o odgoju te vrste psa i njegove karakteristike jer do sada nikada nisam imala štene (koja hrana, kada ga prvi put smijem šetati, kada kupati...)? Da li je bolje uzeti ženku ili mužjaka (da li ima kakvih prednosti ili mana kod jednog i drugog spola)? Također Vas molim ukoliko mi možete dati neki savjet! Unaprijed Vam zahvaljujem! Ivona

O: Toy Poodle je vrlo mali, živahan, inteligentan, dražestan, senzibilan, elengantan u svom držanju i pravilnih proporcija pas.

Jako voli biti u društvu ljudi posebno sa svojim vlasnikom i ostalim članovima.

Njegova visina kao odrasle jedinke je ispod 25,4 cm, tjelesne težine je od 3 - 4 kg. Duguljaste i lepršave uši koje leže usko uz glavu, duguljaste glavice s izraženim tamnim bademastim očima, zagriz je u pravilu škarast. Ono što je najprepoznatljivije na ovoj pasmini je njena kovrčava dlaka koja zahtjeva redovitu brigu i šišanje. Broj dlačnih folikula između 10-tog pa do 28-tog tjedna života poveća se za 50%, poddlaka je fine konstitucije, ali svejedno dominira i daje izgled. Da li znate da se poddlaka posloži jedna do druge, a sve ukupno uzmemo 1 gram dlake, da bi mogli dobiti nit dugačku oko 980 metara. Sve ovo navodimo da bi upozorili koliko je bitna pravilna ishrana tijekom rasta (do 10 mjeseci starosti), a također i tokom života kao odrasle jedinke.

Ova pasmina sklona je nekim nasljednim bolestima kao što su: katarkta ili zamućenje leća, epilepsija, problemi sa zubima i desnima, artroza, problemi s hrskavicom dušnika. Posebnom izbalansiranom prehranom, ovi prethodno nabrojeni problemi biti pod kontrolom, odnosno neće se tako brzo i u velikoj mjeri ispoljiti. Mala pasmina ne znači uvijek i malo problema u njihovom životu, odgoju i zdravlju. Žive od 12-15 godina. Vrlo vole šetnje i igrice, doslovce "lete zrakom" dok se igraju i trče. Zbog male veličine vrlo su omiljeni za suživot s ljudima koji žive u gradovima, odnosno manjim stanovima. Zbog dlake koja brzo raste trebaju se šišati svakih 6 tjedana, dok oni koji idu na pseće izložbe i češće, uz poseban način šišanja, te bi Vam preporučila da kupanje i šišanje obavite kod profesionalnih "frizera" za pudle.

Mužjak ili ženka, dosta smo pisali o ovom problemu prilikom nabave psa. Ženke su umiljatije i vezane više uz kuću i obitelj, ali tjeraju se svakih 6 mjeseci kada su vrlo privlačne svim mužjacima i može doći do neželjenog parenja i mladih štenaca. Mužjaci se vole dokazivati te vrlo često sudjeluju u tučama, a poslije toga obavezan je posjet veterinaru.

Nadam se da ćete psa nabaviti od registriranog uzgajivača koji će Vam dati još nekie upute i smjernice, jer ova pasmina zahtjeva veliku pažnju oko održavanja dlake i njezine forme. Posjetite Pet Centar gdje ćemo Vam pomoći oko odabira hrane, ogrlice, vodilice, krevetića, češljića, kaputića i ostale opreme nužne u životu ove male pasmine.

OZNAKE: