Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mini pudlu saru 5 mj. i hranim ga Royal Canin hranom. Čula sam da smiju jesti rižu, tjesteninu. Zanima me da li mu to smijem dati i da li ima josš nešto što smije. Hvala. Ivana

O: Psu je za život potrebna hrana koja se sastoji od bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Bjelančevine su osnovni sastojci građe tijela, ugljikohidrati i masti izvor su enegije, a sve promjene u prijetvorbi hrane u organizmu događaju se djelovanjem enzima uz pomoć određenih vitamina i minerala.

Kako bismo napravili jedan hranjivi i potpuni obrok, potrebno ga je nutricionistički izbalansirati u svakom sastojku. Današnjoj urbanoj hrani često nedostaju bitni sastojni dijelovi, čak i za nas ljude. Pseći organizam u gradu dodatno je opterećen i neprestanim stresovima (automobili, gomila ljudi, veliki broj pasa, neprestani dodir sa raznim zaraznim i nezaraznim bolestima...) i njihov se organizam mora stalno prilagođavati novonastalim situacijama, za razliku od npr. pasa na selu.

U male pse (mini program) svrstavamo pse koji kao odrasli teže između 1 i 10 kg. Ovoj kategoriji pripadaju i "Toy" psi čija težina ne prelazi 4 kg.

Ono što je je kod njih karakteristično je da često pate od osjetljivih zubi i zubnog mesa zbog naslaga zubnog kamenca. Stoga je važno napomenuti kako kuhana hrana nema potrebni abrazivni učinak, za razliku od dehidrirane hrane.

Ovi psi su, u pravilu, izuzetno izbirljivi i kada biste mu na jelovnik još uvrstili i dodatnu, kuhanu hranu, to bi samo još dodatno stimuliralo njegovu izbirljivost.

Mali psi ne asimiliraju dobro proteine iz probavnog sustava. Posljedica je mekana i voluminozna stolica. Da bi se to olakšalo potrebno je osigurati proteine koji su visoko probavljivi, čime se kompenzira njihova nedostatna asimilacija iz crijevnog sadržaja. Rezultat je bolja konzistencija fecesa i manji intenzitet neugodnog mirisa.

Također, mali psi imaju veće energetske potrebe nego veliki psi, jer samo za istu udaljenost potrebno im je napraviti puno više koraka nego veliki psi. Također, skloni su nakupljanju prekomjerne tjelesne težine.

U gradskoj sredini mali su psi izloženi mnogim izvorima onečišćenja okoline. Utjecaj tog onečišćenje naročito je vidljiv na dlaci.

Super premium hrana koju ste odabrali, Royal Canin, proizlazi iz njihovih vlastitih znanstvenih studija i svakodnevnih iskustava uzgajivača i veterinarskih nutricionista s kojima surađuju. Stručnost je upotpunjena i sudjelovanjem znanstvenika iz cijelog svijeta na raznim projektima.

Svi gore navedeni problemi malih pasa riješeni su Royal Canin mini programom, zahvaljujući proteinima visoke probavljivosti, granulicama posebnog oblika, veličine i teksture, dodanim sumpornim aminokiselinama (metionin i cistin) te Omega-6-masnih kiselina i vitamina A za kvalitetnu i sjajnu dlaku. Ograničava formiranje zubnog kamenca zahvaljujući natrij polifosfatu koji "veže" kalcij iz sline pa se on ne odlaže u zubni plak.

Kada Vaš ljubimac napuni 10. mjeseci, možete prijeći na hranu za odrasle  opse "- i nadalje mini program, no u 'adult' verziji. Također, postoji i verzija Royal Canin hrane specijalno za odrasle pudle, koja pored osnovnih potreba zadovoljava i specijalne potrebe za pudle - dodatni sastojci za njihovu finu i kovrčavu dlaku, potpora za bolji vid i dugovječnost, te granulice posebno i specifično formirane za njihovu vilicu.

U svakom slučaju uz ovakvu kvalitetnu hranidbu kakvu ste pružili svome psu, nema potrebe za dodatnom hranom jer hranom koju trenutno koristite već dobiva sve što mu je potrebno da bude zdrav i zadovoljan ljubimac.

OZNAKE: