Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mješanca njemačkog ovčara starog 3-4 godine. Do prije 3-4 dana je bio u redu, a tada sam primjetio da jako slini i povraća. Dosta slini i ta slina mu zapinje u grlu i kao da je iskašljava. Ima apetita i želi jesti, ali kad pojede većinom ispovraća sa slinom. Imam osjećaj kao da povraća zbog obilne sline. Odveo sam ga veterinaru i dobio je inekciju za želudac, temperaturu nije imao, a veterinar nije znao točno odrediti što mu je, rekao je da se najvjerojatnije otrovao. Dominik

O: Pojačana produkcija sline naziva se ptijalizam. Pseudoptijalizam je pojačano otpuštanje sline koja se nakuplja u usnoj šupljini.

Slina se stalno stvara u slinskim žlijezdama i izlučuje u usnoj šupljini. Količina sline može se povećati ukoliko postoje abnormalnosti koje je sprječavaju da otječe iz usta ili to sprječava otežano gutanje. Pojačano stvaranje sline uzrokovano je lezijama u središnjem živčanom sustavu ili u usnoj šupljini. Bolesti koje zahvaćaju ždrijelo (otežano gutanje zbog upale grla), jednjak i želudac također stimuliraju produkciju sline, pri čemu vlasnici zapažaju i povraćanje ljubimca.

U anamnezi od vlasnika saznajemo da pas odbija jesti i to je čest simptom kod ozljeda u usnoj šupljini, bolesti probavnog sustava ili sistemskih bolesti. Mogu se javiti abnormalnosti prilikom uzimanja hrane (ispadanje hrane iz usta, krivljenje glave na jednu stranu).

Otežano gutanje često je kod upale grla.

Lijekovi ili otrovi koji uzrokuju živčane simptome zbog bolesti jetre mogu kao simptom imati slinjenje neurološkog porijekla.

Kliničkim pregledom nalazimo ako je riječ o periodontalnim bolestima upalu zubnog mesa, ozljede u usnoj šupljini, povećane retrofaringealne limfne čvorove ako je upala grla.

Uzroci mogu biti i strano tijelo (u grlu - slinjenje, u želucu - povraćanje, u jednjaku), periodontalne bolesti, virusna upala gornjih dišnih puteva, uremija, gutanje kaustičnih sredstava (sredstva za čišćenje domaćinstva), tvari što sadrže organofosfate, kolinergični lijekovi, insekticidi koji sadrže bornu kiselinu, piretrini, piretroidi otrovno bilje i životinjski otrovi (pauci..).

Od zaraznih uzroka u obzir dolaze bjesnoća, pseudobjesnoća, botulizam.

Trenutno je vrijeme upala grla (laringitis) i želučano-probavnih poremetnji, a detaljnije inforamcije o tome možete pročitati ovdje i ovdje.

O povraćanju sline i stranom tijelu u želucu pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Potrebno je liječiti primarni uzrok pa Vam savjetujem daljnju dijegnostiku kod veterinara.

OZNAKE: