Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene boston terijera staro 6 mjeseci. Prije tri tjedna, počeo je često povraćati i imao je tvrdu i neredovitu stolicu. Hranio sam ga briketima Royal Canin. Odveo sam ga veterinaru, koji je zaključio da ima problem sa želucem i probavom te mu je dao trodnevnu terapiju inekcijama i prepisao Hills i/d dijetalnu hranu. Savjetovao mi je da mu dajemo pileću juhu, pileće meso i žgance. Moram spomenuti da je štene pojelo vlakna od igračke, koja je nakon dva do tri dana izbacilo zajedno sa stolicom. Nakon deset dana se oporavio i vrlo je razigran te pokazuje stalnu želju za hranom. Stolica mu je redovita, ali još uvijek povraća slinu koju pretpostavljam ne zna sam izbaciti na usta ili nos.

Ponekad sa slinom izbaci i nekakvu pjenu, ali bez hrane pa vas molim za savjet.
Lijep pozdrav, Goran Miletić

O: Povraćanje često prati razna oboljenja u pasa. Sam akt povraćanja predstavlja forsirano izbacivanje sadržaja želuca i/ili sadržaja gornjeg dijela tankog crijeva kroz usta. Akt povraćanja sastoji se iz tri faze: u prvoj fazi životinja obilno slini, oblizuje se, javljaju se pokreti gutanja te postaje uznemirena ili potištena. Ova faza se naziva "nauzea", a nakon nje može, ali i ne mora uslijediti povraćanje. Zatim dolazi do napinjanja trbušnih mišića uz pokrete koji sliče dubokom disanju i konačno do izbacivanja želučanog sadržaja. U drugoj fazi povraćanja, pas se ponekad izrazito napreže dok ne uspije povratiti.

Povraćanje može biti bezopasno ukoliko se javlja jednom u desetak dana i ukoliko se pas prije i nakon povraćanja ponaša normalno. Ali, može imati i vrlo ozbiljne posljedice kao što su: aspiracijska upala pluća te hipovolemički šok uslijed gubljenja tekućine i elektrolita.

Osim povraćanja, u pasa se javlja i regurgitacija. Ovaj mehanizam izbacivanja sadržaja iz probavnog sustava kroz usta, za razliku od povraćanja, predstavlja pasivno izbacivanje hrane obično prije nego ona stigne do želuca. Regurgitacija se može javiti neposredno nakon uzimanja hrane ili vode, ali i više sati nakon obroka. Obično je simptom oboljenja jednjaka, ali javlja se i kod nekih sistemskih oboljenja.

Psi mlađe dobi vrlo su radoznali i zaigrani i kroz te dvije osobine upoznaju svoju okolinu i predmete u njoj, stoga je česta pojava grickanje i unošenje raznih predmeta u usta. Pri tome štene često slučajno proguta neki od manjih predmeta koji na taj način završi u želucu.

Rast zubiju, neugoda, monotonija i nedovoljno kretanja su pogodovni faktori. Na Vama je da naučite psa što smije, a što ne smije žvakati. Jedan od načina je da mu ponudite velik izbor igračaka. Kad izabirete igračke za Vašeg psa, uvijek morate voditi računa o tome što je sigurno za njega. Igračke za žvakanje uvijek bi trebale biti odgovarajuće veličine prema veličini psa. Uzice, gumbi ili tkanine u komadićima trebali bi se izbaciti iz popisa igračaka.

Postoje i neke igračke koje bi se smjele dati isključivo pod Vašim nadzorom. Npr. igračke od špage i plišane igračke s punjenjem. Sve igračke koje zvižde strogo morate nadzirati, jer većina pasa teži tome da uništi zviždalicu iz igračke koju nakon toga može progutati.

Ali nadgledanjem i pomnim odabirom igračaka, svaku možete učiniti neškodljivom po zdravlje psa.

Simptomi koji se javljaju kod prisustva stranih tijela u želucu su različiti, a ovise o veličini i obliku stranog tijela. Kod manjih i neoštrih stranih tijela često nema nikakvih znakova bolesti, jer ona obično bez smetnji prođu cijeli probavni trakt i životinja ih izbaci izmetom. No, do problema dolazi onda kada pas proguta veće komade neprobavljivog materijala kao što su kamen, kesten, šiška od čempresa, razne loptice i plastične igračke, čepove plastičnih boca te dijelove gumenih igračaka (tenis loptica). Strano tijelo može progutati pas bilo koje životne dobi, ali se najčešće ovo događa kod mladih pasa koji gutaju sve do čega dođu - naročito oni psi koji rade štetu po stanu; žvaču Vaše cipele i papuče te danima vade spužve iz kauča i naslonjača. Oprez je potreban i ako je Vaš pas sklon uništavanju igrački, dakle ako se zabavlja tako da trga igračke na komadiće. Strano tijelo proći će kroz želudac i jedan dio tankog crijeva dok ne stigne do mjesta na kojem je crijevo suženo. Na tom mjestu zastane te dolazi do djelomične ili totalne opstrukcije crijeva što će izazvati cijeli niz kliničkih simptoma. Prvi znak je povraćanje, a ponekad se javlja proljev ili mekša stolica.

Tijekom opetovanih povraćanja dolazi i do iritacije sluznice jednjaka, grla i tonzila. Vrlo često uslijed tako nadraženih tonzila dolazi do opisanih promjena u vidu pojačanog slinjenja ili izlaska bijelog pjenastog sluzavog sadržaja.

Dakako da navedeno oboljenje predstavlja stanoviti napor za organizam te mu je potrebno vremena za oporavak. Koliko iznosi taj vremenski period vrlo je teško općenito reći, a naročito kada se radi o problemima probave gdje je ponekad potrebno i od 4 - 6 tjedana za normaliziranje funkcija. Kako ste naveli, stolica se normalizirala, normalno jede i obavlja druge fiziološke funkcije, no sluznica gornjeg dijela probavnog sustava je osjetljivija te je potrebno i dulje vremena da se Vaš ljubimac riješi neugode. Ukoliko ste se vratili starom režimu prehrane s Royal Caninom, možete mu ponuditi i medicinski program Sensitivity Control u dehidriranom i konzerviranom obliku.

OZNAKE: