Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa starog 15 mjeseci, rottweiler. Zadnjih 7.dana ima problem, čini mi se sa krajnicima ili grlom. Naime, moguća je prehlada ili jači trening pred izložbu. Pas je bio hiperaktivan. Nakon tih treninga sam primjetio da je bezvoljan, rep povijen, hrkanje kod spavanja. Vodio ga veterinaru koji je  pregledao grlo, krajnike, dao pencilin i koktel i kaže to će proći. Za nekoliko dana vratila mu se želja za igrom i radom, ali kada mu podignem vrat prema gore, zakašlje se i kad jede isto se dešava. Inače, pohlepljiv je kod hrane, ima nešto viška mase, a to sam mu svjesno nabacio i planirao potrošiti treningom.
Molio bih još za jedan savjet.

Imam ženku rottweilera, staru 10 mjeseci i ne mogu joj nabaciti mase ni blizu njenoj konstrukciji. Sudije mi zamjere samo na masi. Hranim je Royalom po tabeli, neće pojesti niti 70% od propisanog, sve sam pokušao, nadoknađujući konzervama ili onim što obozava, ali ako je viška uzela, povratiće. Aludirao sam na želudac pa sam joj davao 2 dcl. kiselog mlijeka 30 dana i opet ništa. Ostalo je sve ok, ženkica je vesela, razigrana, neumorna, ali nema mase pa me sram izvesti je na izložbu.
Hvala, Alija

O: Laringitis (upala grla) je upala sluznice ili hrskavice grkljana, koja nastaje zbog upale gornjeg dišnog trakta (zbog slijevanja sekreta) ili direktno zbog djelovanja iritirajućih plinova, traume, glasanja, izmjene temperature zraka (hladno-toplo, npr. u proljeće su jutra hladna, a danju je toplo), pijenja prehladne vode, uzimanja hrane direktno iz frižidera... Javlja se i u sklopu zaraznih bolesti kao što su traheobronhitis i štenećak, a u brahiocefaličnih i pretilih pasa prilikom uzbuđenja i hipertermije.

Klinički se manifestira kašljem, u početku suhim i oštrim kojeg vlasnici opisuju "kao da je psu nešto zapelo u grlu". Kasnije kašalj postaje vlažan i bolan. Promijeni se glas, psi niže drže glavu i otvorena usta. Gutanje je otežano i bolno pa odbijaju hranu. Kliničkom pretragom nalazimo zažarenu sluznicu grkljana, natekle nabore i sluzave i povećane mandibularne (podvilične) limfne čvorove.

Dijagnozu postavljamo na temelju anamneze, kliničke slike, auskultacijom i palpacijom grkljana.

Liječenje se provodi aplikacijom antibiotika, analgetika (da splasne otečenje i smanji se bolnost), vitaminima AD3E, B i C. Terapija antibiotikom trebala bi trajati najmanje tjedan dana. Za lokalno ublažavanja kašlja dajemo sirup (npr. Atusin od Vetoquinola koji se izdaje na veterinarski recept). Psa hranimo mekanom i tekućom hranom da mu olakšamo gutanje.

Za kujicu koja je još u rastu i razvoju preporučam kapi (Beaphar B kompleks) ili tablete B- kompleksa (Ebi vet B-complex), koji osim što povoljno djeluju na probavnu floru, kožu i živčani sustav ujedno i otvaraju apetit.

Hrana p/d od Hill`s-a namijenjena je oporavku, a koristi se kod pothranjenosti, kada je potrebna povišena razina bjelančevina, elektrolita i minerala te energije za optimalan rast i razvoj. Dostupna je i u ponudi ljerkarni Pet centra u konzervama i suhom obliku.

OZNAKE: