Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me koliko dugo u prosjeku žive boston terijeri i francuski buldozi i na šta treba obratiti pažnju pri kupovini tih pasmina. Hvala,
Elma

O: Boston terijeri i francuski buldozi mogu živjeti oko 16 godina.

O boston terijeru pisala je opširnije kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet. med. ovdje.

O francuskom buldogu pisala sam detaljnije ovdje i ovdje.

Pri kupovini štenaca trebalo bi pogledati svaki dio tijela zasebno.
 
Tako kod glave treba pogledati kako pas diše u mirovanju i da li se pri tome napreže. Vidljive sluznice bi trebale biti blago ružičaste, a okolina očiju, nosa i usta suha i čista.

Dijelovi tijela obrasli dlakom trebali bi biti ujednačeno prekriveni, a dijelovi kože bez dlake ujednačene ružičaste boje.

Na trbuhu u predjelu pupka nebi trebala postojati oteklina, jer ona predstavlja pupčanu herniju. Psiću treba pregledati šapice s donje i gornje strane, a isto tako i svaki prst zasebno. Svakako treba pogledati i analni i spolno mokraćni otvor.

Promatrajte štence kako se ponašaju u grupi s ostalim štencima u leglu, te mu pokušajte prstom privući pažnju i procijeniti kako reagira. Psić bi pri tom pogledom trebao pratiti prst.

Ne zaboravite pitati uzgajivača čime hrani psića, je li tretiran sredstvima protiv unutarnjih nametnika (i kada), te je li primio vakcinu (koju i kada). Svi ovi podaci bit će od velike važnosti za daljnje preventivne mjere Vašeg veterinara.

OZNAKE: