Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene francuskog buldoga staro 6 mj. Pred par dana je počeo češati bore na licu, izgleda kao da ga smetaju. Zanima me sa čime bi bilo najbolje da mu ih očistim? Inače je jako osjetljiv.
Hvala, Mia

O: Nabori kože glave ili cijelog tijela pasminska su karakteristika manjeg broja pasmina pasa. Oni privlače svojim simpatičnim izgledom, te ih sve češće susrećemo kao kućne ljubimce. Na žalost, njihova koža je u pravilu osjetljivija i zahtjeva posebnu njegu i pažnju.

Kožni su nabori, već po svojoj građi, predilekciono mjesto za nakupljanje nečistoće, kožnog detritusa, suza, sline ili nametnika. Kako među njima dolazi i do trenja, a sam međuprostor nije prozračen, nastaju uvjeti za razvoj različitih mikroorganizama.

Stoga biste nabore trebali održavati čistim upotrebom vlažnih maramica za pse, a u slučaju iritacije i blagim otopinama antiseptika. Kožu potom treba osušiti tamponiranjem kompresom ili papirnatom maramicom.

Problem koji opisujete mogao bi biti i posljedica infekcije ili alergije, te je točno postavljena dijagnoza preduvjet uspješnom liječenju.

Uzroci svrbeža u pasa mogu biti različite etiologije. Često je to kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s time da se oba mogu javljati u akutnom i kroničnom obliku.

Akutni nealergijski kontaktni dermatitis nastaje kao snažna reakcija već nakon kraćeg kontakta s izrazito jakim vanjskim čimbenikom. U podlozi je upalni proces, bez alergijskog ili imunološkog zbivanja. Dolazi do oštećenja pvršinskog sloja kože, u vidu crvenila, prištića ispunjenih gnojem ili bistrim sadržajem. Svrbež može i ne mora biti izražen. Kronični oblik nastaje nakon dužeg djelovanja s vanjskim čimbenikom.

Kontaktni alergijski dermatitis nastaje 24 - 48 sati nakon kontakta s alergenom. Često je posljedica ugriza buhe, alergija na travu prilikom šetnje, te reakcija na protein iz hrane (koji je najčešće alergen) ili reakcija na materijal od kojeg je napravljen ležaj u kojem pas spava i dr.

Dermatitis može biti i posljedica bakterijske infekcije ili kombinacija alergije i bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije mogu se očitovati kao površinska pioderma, duboka pioderma, impetigo, hot spot. Endokrinološke bolesti takoder mogu biti praćene kožnim simptomima, kao i autoimune bolesti (lupus, pemphigus). Na kraju, spomenut ću i dermatitise na alimentarnoj osnovi, kao posljedicu nedostatka nezasićenih masnih kiselina, disbalansa nekih minerala, nedostatka vitamina.

Sve nabrojano može izazvati promjene kao u Vašeg štenca, prema tome dijagnostika u tom slučaju je jako zahtjevna. Terapija je jasna ako se uspije determinirati uzrok, u suprotnome lijecenje je samo simptomatsko. Savjetujem Vam da posjetite svoga veterinara kako bi se utvrdio uzrok, te započelo s terapijom ukoliko ona bude potrebna ili kako bi se donijela odluka o promjeni hrane, ako je hrana zaista uzrok.

OZNAKE: