Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 4 i po mj. staru ženku. Spava sa mnom u sobi u svojoj korpi, ali čini mi se da gospodari mojim snom jer ujutro u 6 i po se ustane i grebe po krevetu i ne da mi više spavati. Pošto smo imali problema s nuždom u kući, svi smo skakali na njen mali znak da će biti nužde, pa tako i rano ujutro. Sada ona budi i traži hranu i da ide van, ali ako se vratimo u sobu ona nekada zaspi a nekada ne. Postoji li neki trik da je nagovorim da spava bar do 8? Nemamo problem s namještajem ali zna biti tvrdoglava i neposlušna i želi na mene sjesti čak i u autu, tako da moram voziti s njom na koljenu što nije dobro a nije dobro ni da je sama jer onda grize po autu ili nastoji doći na mene. Ima li tu koji trik da pokušam?

Mislim da je to zato jer je iz Zagreba do Korčule putovala na mojim koljenima i valjda je to odredilo sve dalje. Naučila je bez problema reči ''molim'' sa šapom u zrak kada pita hranu ili igračku ali naredbe tipa ''ne'' ili "lezi" ili "čekaj" nikako. Sjedne isto bez problema ali ovo drugo nikako. I ne znam da li da joj čistim uši štapićima jer to odbija. Ima li što drugo jer smrde stravično?
Hvala, Silvija

O: Mladi psi su vrlo zaigrani i puni energije. Njihova potreba za blizinom i pažnjom vlasnika ponekad stvara probleme. Pred Vama je period odrastanja i odgoja koji traži dosta strpljenja i dosljednosti. Iako je malen, psić brzo uočava i koristi sve što mu ide u prilog. Na Vama je da odredite granice. Morate mu jasno dati do znanja gdje će spavati i neka to ne bude u Vašoj sobi. Okružite psa igračkama kojima će se zabaviti dok čeka da ustanete.

Ako želite uspjeti, morat ćete ignorirati pozive za igru u jutarnjim satima. Na početku će to biti teško, ali svakako čekajte da pas prestane lajati ili cviliti, jer ako se odazovete znači da njegov način "djeluje". Dakle, pozovite ga da dođe u sobu tek kad prestane lajati ili cviliti.

Vožnja u automobilu bi trebala biti sigurna za vozača i životinju. To ćete riješiti pregradama ili mrežama za auto, plastičnim transporterom ili sigurnosnim pojasom za pse. Psića ćete prvo privikavati kraćim vožnjama, a s vremenom će usvojiti ovu dobru naviku.

Što se poslušnosti tiče, savetujem Vam da pročitate neki od priručnika za odgoj pasa (npr.Dr. Fogle "Pas, priručnik za vlasnike") prema kojem ćete uspješnije savladavati osnovne vježbe poslušnosti i odgoja mladog psa. Male pogreške u načinu rada i vježbi mogu dovesti do neshvaćanja ili odbijanja izvršenja određenih radnji.

U svemu je važno da budete dosljedni, uporni i da ste sigurni kako pas razumije što se od njega očekuje. Prekomjerno popuštanje od strane vlasnika pas neće shvatiti kao znak ljubavi, nego kao uspješno nametanje svoje volje.

Za čišćenje ušiju psića možete koristiti "Otifree" otopinu koja ima jaku sposobnost otapanja cerumena i prljavštine uha. Koža ga dobro podnosi, a čišćenjem se djelotvorno reduciraju bakterije i gljivice u vanjskom slušnom kanalu. Komponente koje vraćaju masnoću koži spriječavaju isušenje, te održavaju kožu vlažnom i nježnom, što pospješuje normalizaciju strukture i otpornost kože. Za čišćenje uha nemojte koristiti štapiće, već komadićem gaze očistite samo vanjski dio uške. Uho koje ima neugodan miris trebao bi pregledati veterinar, jer može biti znak upale zvukovoda.


OZNAKE: