Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me ponešto o bostonskom terijeru kao pasmini, gdje ga se može nabaviti i kolika je cijena?
Hvala, Sandra

O: Dobra ponašanja, pametan i pažljiv ovaj pravi predstavnik Nove Engleske već je dugo popularan u Sjevernoj Americi jer je živahan, zabavan, aktivan i izdržljiv pratilac. Od terijera mu je ostalo samo ime, ne pokazuje, naime, nimalo nemilosrdne želje za napadanjem, nego više voli ljudsko društvo. Ipak, mužjaci će izazivati druge pse ako ih smatraju prijetnjom svojem teritoriju.

Ova pasmina snažna izgleda razvila se u XIX. stoljeću križanjem engleskog buldoga, bulterijera, boksera i izumrloga bijelog terijera. Prvi su bostonski terijeri bili teži od 20 kg, no selektivnim je uzgojem postignuta današnja mala veličina.

Tjelesna obilježja: glava - četvrtasta, plosnate lubanje, s kratkom njuškom, oči - velike, okrugle oči međusobno su udaljene, uši - male, tanke uši postavljene su na uglovima glave i stoje uspravno, tijelo - kratko i proporcionalno, kreće se lagano i graciozno, dlaka - ravna, fine strukture, može biti prugasta, boje tuljana ili crna s bijelim šarama, rep - kratak, sužava se prema vrhu, nisko postavljen, visina - 38-43 cm. Uzgajaju se tri tipa: laki do 7kg, srednji od 7 do 8,5 kg i teži od 8,5 do 11 kg.

Ima kratku, tanku i sjajnu dlaku koja ne opada. Veoma je tražena crvenkasto-smeđa tigrasta dlaka s bijelim oznakama, što može znatno utjecati na cijenu kod kupnje, iako je crna boja sa bijelim oznakama također dozvoljena. Bjeline moraju biti pravilno raspoređene, po njušci, u vidu široke lise na čelu i lubanji, oko vrata, na grudnom košu i prednjim nogama kao i na donjem dijelu zadnjih nogu.

Traži umjereno kretanje. Kratka, ravna dlaka laka je za održavanje. Vrlo je privržen gospodaru, strpljiv s djecom, instinktivno dobro odgojen, vrlo inteligentan. Savršen kućni pas, dobro se ponaša u stanu i na svakom drugom mjestu. Poznate su i njegove vrline kao kućnog čuvara.

Što se tiče nabavke bostonskog terijera savjetujem Vam da kontaktirate Hrvatski kinološki savez (ILICA 61, 10000 ZAGREB, TEL./FAX.+385 1 48 46 124, +385 1 48 46 126).

Za sve dodatne informacije o brizi za psa kontaktirajte naše veterinare u Pet centrima.

OZNAKE: