Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam labradoricu staru 11 mjeseci i imam jedan veliki problem, jako gubi dlaku i jednostavno je ogromna. Ima preko 30 kila. Rekli su mi da prekomjerno gubi dlaku zbog težine. Je li to istina? Što da radim? Također bi me zanimalo kako da ju priviknem na  kupanje jer vodu jednostavno zaobilazi u širokom luku?  Unaprijed hvala na odgovoru, Ines

O: Dlaka psa raste i otpada ("linjanje") ciklički. Postoji period intenzivnog rasta, koji se izmjenjuje s prijelaznim razdobljem, nakon kojeg slijedi period mirovanja. Linjanje počinje kada je spremna nova dlaka.

No, na sam ciklus rasta dlake u pasa utječe više čimbenika, kao temperatura okoliša, povećanje ili smanjivanje dnevnog svjetla, hormoni, ishrana, stres i genetska osnova.

Ispadanje dlake najobilnije je u proljeće, kada pas više ne treba zimsko gusto krzno i ponovo u jesen, kada se kraće ljetno krzno zamjenjuje dužim, gušćim pokrovom i novim rastom poddlake. Psima koji borave u grijanim i klimatiziranim stanovima često je poremećen ovaj prirodni ritam, stoga se mnogi linjaju tijekom cijele godine. Linjanje je različito i kod različitih pasmina. Upravo u ovo vrijeme mnogi vlasnici primijećuju pojačano ispadanje dlake u svojih ljubimaca pa bi se moglo i u slučaju Vaše kujice govoriti o linjanju, s obzirom kako pretilost nije sama po sebi uzrok ispadanju dlake.

Što se tiče sezonskog linjanja, psa treba uvesti u period linjanja koji započinje u proljeće, a pri tome mislimo na dodatke hrani, poput B-kompleksa (posebno biotina), morskih algi (Algolith od Beaphara ili Brašno morskih algi od Canine), esencijalne masne kiseline (omega 6 i 3). Tako ujedno podižemo otpornost i zdrav izgled same kože, a takva koža stvarat će zdravu i otpornu dlaku.

Također, treba spomenuti i gubitak dlake ili alopeciju koja se razlikuje od linjanja jer je karakterizira djelomični gubitak dlake. Nastaje zbog nemogućnosti rasta dlake, uklanjanja dlake lizanjem i češanjem ili dlaka spontano ispada. Alopecija može imati više uzroka.O uzrocima ispadanja dlake u pasa opisala je kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Kako ženke labradora teže 25-32 kg, teško mi je govoriti da je Vaša ljubimica pretila. Naime, kod procjene gojnog stanja u pasa, bitno je imati na umu kako postoje četiri osnovna tipa konstitucije: gruba, snažna, fina, limfatična, te prijelazni tipovi konstitucije na osnovi kojih se procjenjuje stanje. Općenito, možete usporediti obris tijela sa slikama iste pasmine idealne težine. Zatim, prijeđite rukama preko rebara kujice. Ako osjetite da su blago prekrivena masnim slojem i ne osjete se lagano, Vaša je kujica lagano pretila. Ako se rebra teško ili nikako ne mogu osjetiti preko masnog sloja radi se o pretilosti. Za usporedbu, pas normalne tjelesne težine, unatoč gruboj građi, mora imati vidljiv "struk". Općenito o pretilosti i dijetnoj ishrani pisala sam ovdje.

Općenito o kupanju u pasa pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje. Kako je i kolega istaknuo, osim kupanja najveću važnost u održavanju higijene krzna ima redovito svakodnevno četkanje.

No, ipak psa povremeno treba okupati pa svakako počnite s navikavanjem Vaše kujice na vodu. To ne bi trebalo predstavljati problem s obzirom kako labradori općenito vole vodu. No, oboružajte se njenim omiljenim poslasticama i za svaki pozitivni kontakt sa vodom je primjereno nagradite. Možete, na primjer, pokušati najprije s vlažnom spužvom (ne hladnom), smireno kao da je mazite, prolaziti po dlaci. Pratite njezinu reakciju pa, ako se uplaši, prestanite te probajte ponoviti kasnije ili kroz par dana. Nastojte da to ne bude dok spava, jede ili slično, već kada je odmorna i raspoložena. Kasnije možete spužvu malo više namočiti pa tek kada se potpuno opusti i privikne na "novi osjećaj" pređite na kupanje sa šamponom.

Prilikom kupanja treba paziti da voda ne ulazi u uši ljubimca, a to se postiže da voda teče što bliže koži i klizi niz dlaku, nakon toga se stavlja šampon u malim količinama i dobro umasira do stavaranja pjene. Slijedi ispiranje većom količinom vode, a možemo ponoviti još jednom šamponiranje, nakon čega psa osušimo ručnikom i puhalicom.

Uspjeh ne bi smio izostati zbog njihovog instinktivnog afiniteta ka vodi, samo joj pružite malo ohrabrenja.

OZNAKE: