Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molio bih Vas da mi preporušite šampon ili tretmane za kupanje tibetskog psa, kao i koliko je često to potrebno raditi. Srdačan pozdrav, Branko

O: Ne postoji pravilo koliko često treba kupati psa, odnosno, ono ovisi o: stupnju zaprljanosti dlake ili - prema potrebi - kod kožnih bolesti kao potpora terapiji.

Neke pasmine zahtijevaju češće pranje i njegu zbog postizanja i zadržavanja optimalne kvalitete dlake, a naročito kao priprema za izložbe. To su jorkširski terijer, ši cu, pudla i dr.

U svakom slučaju, osim kupanja je izrazito važno i svakodnevno četkanje. Naime, na takav način odstranjujete mrtvu dlaku i grubu nečistoću s psa te olakšavate raščešljavanje dlake. Zaprljanog psa možete češće istrljati vlažnim ručnikom te ga iščetkati. Isto tako mu možete običnom vodom oprati šape ili uprljani donji dio trbuha i područje oko anusa.

Psa možete tretirati i šamponima za suho pranje koji imaju povećanu moć apsorpcije nečistoća i masnoće. Lako se nanose, a psa jednostavno iščetkate nakon 10-tak minuta djelovanja takvog šampona.

Pravo kupanje i šamponiranje se, u pravilu,  provodi maksimalno 3-4 puta godišnje. U ponudi Pet centra je široka paleta šampona za pse koji ne isušuju kožu i dlaku životinje, pomažu pri raščešljavanju zapetljane dlake, te dlaku čine sjajnom i podatnom za održavanje.

Prilikom kupanja psa potrebno je obratiti pozornost na nekoliko osnovnih pravila:

- iščetkajte psa prije kupanja jer je vrlo teško raščešljati mokru zapetljanu dlaku, a isto tako produžujete vrijeme sušenja,
- koristite gumeni podložak kako se pas ne bi klizao u kadi,
- provjerite temperaturu vode kako kupanje ne bi postalo neugodno iskustvo za vašeg ljubimca,
- stavite kuglice vate u uši svoga psa, kako u njih ne bi ušla voda,
- zapetljana strana tijela u dlaci (guma za žvakanje, trava...) odstranite škarama; ako je vaš pas uprljan bojom nemojte koristiti razrjeđivače ili druga organska otapala jer mu mogu naškoditi,
- priviknite vašeg psa na zvuk sušila za kosu i prije kupanja kako se ne bi uplašio od ovog inače sasvim ugodnog dijela uljepšavanja.

Od šampona možete koristiti i neke iz medicinskog asortimana, poput Dermilen šampon. Naime, isti posjeduje dobru sposobnost čišćenja dlake i kože, a njegova masna komponenta štiti kožu od isušenja, ne skida masni film sa dlake koji većina šampona uništi, a koristi se i kod alergija kože osjetljivijih pasmina. Na takav način, moguće je prati ljubimca i češće od 3-4 puta godišnje.

OZNAKE: