Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pozdrav! Imam mješanca staforda koji se u posljednjih 4 mjeseca zdebljao 8 kg. Osim što treba povećati kretanje, koje namirnice treba izbaciti, a koje više jesti? Jede kuhano i željeli bismo da na tome ostane. Hvala. Daria

O: Jedan od najčešćih razloga zabrinutosti za zdravlje pasa u današnje vrijeme je pretilost. Ono je odgovorno za niz ozbiljnih problema u pasa. Iako je pretilost preventabilna i reverzibilna u većini slučajeva, neophodno je i da vlasnici promijene svoje navike hranjenja ljubimaca. Pretilost može pogodovati razvoju dijabetesa, moždanog ili srčanog udara, otežanog disanja.

Osim toga, kod pasa koji pate od bilo kojeg oblika problema sa koštano-zglobnim sustavom, pretilost pogoršava simptome. Kod starijih pasa težina pogoduje razvoju dekubitusa, dok su mladi psi skloniji ozljedama ligamenata i tetiva. No, najteža posljedica je ipak smanjena kvaliteta života nepotrebnom patnjom i skraćeni životni vijek.

Debljina kod pasa je rezultat nakupljanja masnog tkiva. Obično je posljedica prekomjernog uzimanja hrane, a posebno ako je to vezano i uz nedostatno kretanje. Višak energije uzet hranom, ako se ne utroši, nakupljat će se u obliku masnog tkiva. Na tjelesnu težinu životinje, osim pasminskih karakteristika, utječu i drugi faktori - brzina metabolizma (izmjene tvari u organizmu), stupanj tjelesne aktivnosti, količina hrane u obroku, eventualni međuobroci i slično, stoga su to parametri prema kojima se morate ravnati kada psa odlučite staviti na dijetu.

Kao i u ljudi, početak gubljenja tjelesne težine treba započeti pregledom kod veterinara. Kompletan opći pregled i pretrage funkcije štitnjače otkriti će da li postoji neki medicinski uzrok debljanju (mnogi pretili psi pate od slabije funckije štitnjače). Zatim, trebale bi biti pregledane srčane funkcije te uzeti u obzir i neke druge metaboličke bolesti.

Drastična dijeta u većini slučajeva obično nije potrebna, umjerena planska redukcija tijekom vremena je uvijek preporučljiva. Najprije treba otkriti uzrok pretilosti a zatim započeti sa redukcijom. Dakle, ako nije evidentiran neki zdravstveni razlog debljanju već je uzrok prejedanje, treba pomno voditi računa o dnevnom unosu energije. Umjesto hrane na raspolaganju cijeli dan organizirajte dnevnu dozu u nekoliko obroka (tri ili više) kako se pas ne bi osjećao kao da je kažnjen. Hranjenje npr. jednom dnevno može čak izazvati suprotan efekt zbog gladovanja i skladištenja energije. Metabolizam psa sa praznim želucem se usporava a kad konačno dobi hranu probavni sustav razgrađuje hranu previše učinkovito i opet dolazi do prekomjernog energetskog unosa. Hranu uvijek treba mjeriti (vagati) ali u odnosu na aktivnosti psa. Uklonite sve zalogaje sa strane (naročito one sa stola jer su najviše masni) a s mjerom ponudite niskokalorične poslastice.

Cilj dobrog i zdravog mršavljenja je postupan gubitak tjelesne težine. Psi bi trebali gubiti 1-2% početne tjelesne težine tjedno. Na početku izvagajte psa. Dovoljno je za početak da reducirate za 1/3 ukupne količine hrane (za početak ne trebate ništa mijenjati u sastavljanju obroka) koju je do sada dobivao uključujući i poslastice i zalogaje sa strane. Zatim, izvagajte psa ponovno za dva tjedna. Ako je izgubio malo na težini, na dobrom ste putu. Ako je težina ostala ista reducirajte, ponovno za 1/3. Slijedi ponovno vaganje za dva tjedna. Ako pas ne reagira na novi režim prehrane i aktivnosti i nakon tog perioda preporučljiv je pregled kod veterinara.

Psu na dijeti potreban je hranjiv, uravnotežen obrok koji treba sadržavati meso (dobar izvor bjelančevina) i masti koje sadrže esencijalne masne kiseline potrebne za niz tjelesnih funkcija, žitarice i povrće kao izvore uglikohidrata te topivih i netopivih vlakana. Hrana mora sadržavati i dovoljno vitamina i minerala za potrebe organizma.

Danas na tržištu postoji širok izbor gotove hrane, prilagođene potrebama svakog psa pa tako i pretilih. Prednosti ovog pristupa prehrani su u: jednostavnosti pripreme obroka, deklariranom sastavu koji je napravljen na osnovu analiza stručnjaka veterinara i nutricionista, gotova hrana podliježe strogoj kontroli kvalitete i zdravstvene ispravnosti (kako kod proizvodnje, tako još dodatno prilikom uvoza), veliki izbor hrana prilagođenih dobi i potrebama psa te zdravstvenom stanju organizma. Kvalitetne gotove hrane pružaju psima potpun i izbalansiran obrok, koji će zadovoljiti sve nutricionističke potrebe.

Drugi pristup hranidbi je da obrok za psa pripremate sami kod kuće. Ovdje nastaje problem kako složiti obrok koji će zadovoljiti sve hranidbene potrebe psa, i koliko vremena imate da taj obrok svakodnevno spremate. Trebalo bi imati široko znanje o nutricionizmu pasa i sastavu svake pojedine sirovine za takav obrok, kako bi mogli sami složiti dobro izbalansiran obrok za psa.

Neke od potencijalnih opasnosti takvog načina prehrane, ukoliko obrok nije dobro izbalansiran, bile bi npr:

-  veliki udio fosfora u mesu stvara nepravilnost u odnosu fosfora i kalcija
- manjak kalcija kod ovog tipa prehrane vlasnici pokušavaju nadoknaditi davanjem kostiju, što predstavlja opasnost za zdravlje psa i nikako nisu poželjan dio prehrane
- visok udio masti u hrani može dovesti do problema s gušteračom, jetrom itd.

Na tržištu postoje različite dijetalne hrane, a indicirane su ovisno o stupnju pretilosti. Ponekad se dešava da se light hranom ne postignu željeni rezultati ili da se, ubrzo nakon završene dijete, tjelesna težina vrlo brzo vrati na onu ''prekomjernu''. Upravo je iz tog razloga koji puta bolji izbor hraniti psa sa medicinskom hranom za pretile pse.

OZNAKE: