Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kujica moje mame stara je 5 godina. Zadnjih nekoliko mjeseci ima napade. u početku su se javljali svakih mjesec-dva, a u zadnje vrijeme zna se dogoditi i da ima napade i po tri dana za redom. Sruši se na pod i grčevito se počne trzati iskešenih zuba i obavezno se popiški i slini. Kad ju to popusti, ustaje i tetura jer ne može neko vrijeme vladati svojim pokretima. Njena veterinarka je rekla da je to najvjerojatnije epilepsija i da se to ne liječi. Kao savjet nam je predložila uspavljivanje. Ne možemo dati ubiti životinjicu koju toliko volimo. To bi jednostavno bilo nehumano i krvoločno. Možete li mi reći zbog čega inače dolazi do epileptičnih napada kako bi ih, ako ništa drugo, barem mogli prorijediti?

Nikad nije kotila, držimo je u stanu, ali redovito je u prirodi jer svakodnevno odlazimo u našu kuću u predgrađu gdje je velika okućnica. Stvarno, to nam je pseto kao član obitelji. Zar stvarno ništa ne možemo učiniti? Hvala!

O: Epilepsija je određen i karakterističan način reakcije mozga na različita patološka stanja, dakle epilepsija je samo simptom nekog oboljenja. Očituje se napadima gubitka ili poremećajima svijesti, motornim simptomima kao što su grčevi, te vegetativnim simptomima kao što su slinjenje, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija. Kod većine slučajeva epilepsije u pasa ne nalazimo uzrok pa taj oblik epilepsije nazivamo idiopatska epilepsija. Idiopatsku epilepsiju u pasa, vrlo uspješno možemo kontrolirati lijekovima. Potrebno je redovito davanje lijekova (u tabletama, dakle ovisno o vlasniku) kojih doza se postepeno smanjuje u ovisnosti od pojavljivanja napada. U većini slučajeva nakon nekog vremena (više mjeseci ili godina) pas nastavlja s normalnim životom bez napada i bez lijekova. Idiopatska epilepsija nije rijetka bolest, a po podacima iz američke literature obolijeva i do 4% populacije pasa. Mnogo pasa s idiopatskom epilepsijom prebole prvi epileptični napad u dobi između prve i pete godine starosti. Smatra se kako su genetski sklone ove pasmine: bigl, jazavčar, labrador retriver, zlatni retriver, koli. No, također se može pojaviti kao nasljedna osobina i u drugih pasmina.

Drugi oblik epilepsije su simptomatski epileptički napadi, dakle oni kojima znamo uzrok. U te uzroke spadaju tumori mozga, krvarenja, tromboze, degenerativne promjene izazvane virusom štenećaka, razna trovanja, ozljede mozga, niska razina kalcija u krvi, niska razina šećera u krvi, toplotni udar, jake invazije crijevnim parazitima, hidrocefalus (višak tekućine u mozgu). Simptomatske epilepsije češće se javljaju u doba odrastanja ili kod starih pasa, a liječenje je usmjereno na primarni uzrok, pa o vrsti primarne bolesti ovisi i liječenje i prognoza.

Tok i prognoza epilepsije ovisi o etiološkom faktoru kojeg je ponekad teško otkriti, kao i od stupnja ostećenja stanica središnjeg živčanog sustava koje je teško identificirati. Prognostički nepovoljno se procjenjuju svi oni slučajevi kada napadi idu jedan za drugim, sve su učestaliji, a vremenski razmaci između dva napada sve se više skraćuju. Obrnuto, prognostički su povoljniji oni slučajevi kada su epileptiformni napadi kraći, slabijeg intenziteta, a vremenski razmak između dva napada se povećava. Zbog toga epilepsiju pasa treba pratiti i svaki epileptiformni napad evidentirati po razmaku i trajanju, kao i intervalu nastanka. Ukoliko su napadi sve rjeđi, prognoza za potpuno ozdravljenje je povoljnija. U pravilu, napadi češći od 2 puta tjedno se uspješno liječe lijekovima (barbiturati, primidone, diazepam (valium), no rjeđi od 2 puta tjedno se ne liječe.

Glavni cilj u liječenju epilepsije je uspostavljanje normalnog života za Vas i Vašeg psa s potpunom kontrolom nad napadima, bez nuspojava. No, vrlo često je navedeno gotovo nemoguće postići, stoga je realniji cilj smanjivanje broja i jačine epi-napada bez nuspojava davanih lijekova. Na žalost, i unatoč stalnom nadzoru, pas će imati povremeni napad. Kako bi smanjili broj i intenzitet epi-napada, svojoj kujici možete pomoći na način da je hranite hranom bez konzervansa ili onom superpremium kvalitete. Zatim, držite je podalje od kemikalija i onečišćivača zraka (dim cigarete, lak za kosu, dezodoransi,...), isključite moguće druge zdravstvene probleme (poremetnje rada štitnjače, diabetes, tumori, jetrene ili bubrežne bolesti), svedite stres na minimum, te dodajte visokokvalitetne vitaminske preparate u prehranu. Svakodnevno joj osigurajte umjerenu aktivnost.

Iz svega iznesenoga, nije za odbaciti mogućnost i drugog mišljenja u vezi dijagnoze i prognoze. Najbolji uvid pružit će Vam specijalistički neurološki pregled. Kako bi olakšali postavljanje dijagnoze, zabilježite podatke o napadu, vremenu nastanka i stupnju epi-napada, kao i vremenu trajanja i intervalu pojavljivanja jer je od izuzetnog značaja za dijagnozu pravilno uzeta anamneza.

OZNAKE: