Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas za pomoć i savjet. Imam psa čistokrvnog tornjaka, uredno cijepljenog i njegovanog. Unatrag 2 dana dobio je strašne napade nalik epileptičkim, koji su se kontinuirano pojavljivali svakih sat ili dva. Prijašnjih napada nije bilo nikada. Prilikom prvog napada bilo je naznaka u skladu sa epilepsijom, međutim, kasnije je pas samo počeo ležati. Prvih nekoliko napada bili su duži i jači, a ostali jaki ali kratki. Karakteristično je, da mu je prilikom napada njuška širom razjapljena, disanje i rad srca ubrzani. Vrat i šija su mobilni. Veterinar koji je psa pregledao je prvotno rekao da se radi o epilepsiji, a kasnije da nije epilepsija, nego da ne zna u čemu  je  problem  i  da psa treba eutanazirati.  Dao  mu  je antibiotik i  sredstvo za

smirenje. Čim je sredstvo prestalo djelovati, napadi su odmah počeli. Na forumu sam vidjela da se preporuča phenobarbitol 100 mg pa sam jučer na svoju ruku, tražila recept i dala jednu tabletu psu. Grčevi su prestali, malo je mamuran, ali reagira na okolinu, uzima mlijeko i vodu, bez krute hrane. Danas mi je veterinar uzeo tablete i rekao da ih mora on davati kada počnu napadi, a ne preventivno da se spriječe napadi. Sve u svemu, veterinari i dalje sliježu ramenima i glede bolesti i glede liječenja, a ja sam očajna i daleko od bilo kojeg većeg gradskog središta da potražim pomoć za svog psa. Molim Vas recite mi svoje mišljenje i preporuku. S poštovanjem, unaprijed zahvalna Zdenka

O: O epilepsiji u pasa i liječenju pisala sam ovdje.

Općenito, liječenje epilepsije u pasa se provodi jedino kad se napadi češće ponavljaju po određenim pravilima i razmacima (onim psima koji imaju više od jednog napada mjesečno). Cilj medikamenata je smanjenje intenziteta i jačine napada jer nije moguće u potpunosti ukloniti epileptične napade. Najčešće propisivani lijek je fenobarbiton jer polučuje uspjeh već kroz 2 tjedna od početka terapije. Svakako se u početku terapije treba strogo pridržavati savjeta veterinara te činiti redovite kontrole kako bi se doza lijeka pravovremeno po potrebi prilagodila. Nuspojave fenobarbitona u pasa su obično znatan umor i pojačano žeđanje i glad, ali ove nuspojave nestaju nakon duljeg davanja lijeka.

Epileptični napadi sami po sebi ne ugrožavaju život, osim ako ne progresiraju u status epilepticus kad se napadi nastavljaju kroz nekoliko sati i tada je potrebna hitna pomoć veterinara. Treba napomenuti kako, ovisno o tome kakvo je oštećenje živčanog sustava nastalo napadom, može doći do posljedične pareze ili paralize pojedinih dijelova tijela, ukoliko se ovakvo stanje ne liječi.

No, ne treba zanemariti i ostala stanja koja daju vrlo sličnu kliničku sliku epileptičnim napadima.

Npr., psi sa bolestima unutarnjeg uha, vestibularnog živca ili vestibularne jezgre mozga za posljedicu imaju vidljivo nenormalno držanje glave i gubitak ravnoteže. Nastup ovih simptoma može biti nagao, tako da se može zamijeniti za napade.

U pasa sa bolestima srca i dišnog sustava ponekad se može javiti nesvjestica, što se očituje slabošću kroz neko vrijeme, a mnogi naglo padaju. Vrlo često se uočava ubrazno dahtanje jer pokušavaju kompenzirati slabu opskrbljenost kisikom. Često se ovo stanje zamijeni sa napadima.

Još jedna lažna uzbuna predstavlja tzv. obrnuto kihanje, koje je vrlo često u kućnih ljubimaca. Obično od ovoga pate psi malih pasmina pasa, a karakterizirano je brzom serijom jakih i glasnih udisaja. Obično se prsni koš i trbušni mišići spazmički kontrahiraju tijekom ovih epizoda. Uzrok obrnutom kihanju, kao i liječenje istog, još uvijek je nepoznato.

Treba spomenuti i zatajenje bubrega, kod kojeg bubrezi nisu u mogućnosti filtrirati krv od nečistoća pa se kao posljedica javlja uremija. Uremija predstavlja stanje u kojem se u krvi javi veća količina uree i drugih spojeva amonijaka što spušta pH ispod 7. Puferski sustavi organizma koji su pod kontrolom bubrega reguliraju kiselost krvi i samog organizma. Visoka kiselost organizma ili acidoza može biti uzrokom napada. Napadi su rezultat nakupljanja toksina (visoka razina spojeva amonijaka) u krvi. Uremija se javlja kao zadnji stadij zatajenja bubrega. Također, uzrokuje povišenje tjelesne temperature i ubrzano ili otežano disanje.

Najveća razlika između pravog napada i onog koji to nije je stanje svijesti u psa. Ako je pas tijekom epizode svjestan Vas i okoline, tada se ne radi o epi-napadu.

Mogu Vam preporučiti da se za dodatan savjet obratite na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta osobno ili na broj telefona 01/2390-350.

Dodatno bih Vam preporučila da vodite brigu o ljubimcu hraneći ga kvalitetnom, lakoprobavljivom hranom, držite ga u prozračnoj i toploj prostoriji na mekoj prostirci, a o svakoj promjeni njegova zdravstvena stanja pravovremeno obavijestite Vašeg veterinara kako bi poduzetu terapiju po potrebi promijenio ili prilagodio.

OZNAKE: