Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa koji je star 5 godina i koji nikada nije vođen na parenje. Ne znam da li je to možda uzrok, ali od maja meseca počeo je da manifestuje znake epilepsije (teži oblik), tako da mu već par meseci dajemo tablete fenobarbitona 50 mg dnevno (25 mg ujutru i 25 mg uveče). Stanje mu je dobro, ponaša se normalno, ali nedavno sam primetila da slabije vidi i da se dobro ne orijentiše u prostoru. Inače, pas je mešanac (ima osobine labradora retrivera), jako emotivan, veoma živahan, umiljat, preuzet iz kafilerije sa nekih 5 meseci... Recite mi, molim vas, da li "neparenje" može da bude jedan od uzroka epilepsije i kada bi trebalo početi sa smanivanjem doze fenobarbitona? Veliki pozdrav iz Niša, Lela

O: Epilepsija je određen i karakterističan način reakcije mozga na različita patološka stanja. Stoga, epilepsija samo predstavlja simptom nekog oboljenja. Očituje se napadima gubitka ili poremećajima svijesti, motornim simptomima kao što su grčevi, te vegetativnim simptomima kao što su slinjenje, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija.

Epilepsija može biti urođena ili može biti izazvana drugim bolestima (ozljeda mozga, moždani ožiljak, tumor mozga, niska razina kalcija u krvi, niska razina šećera u krvi, toplotni udar, migrirajuća larva crijevne gliste, hidrocefalus, encefalitis nakon štenećaka, otrovanje, hepatička encefalopatija, bolesti bubrega, toksoplazmoza, hipoksija, izrazito jaki psihički ili emocionalni stres).

Općenito, liječenje se provodi jedino kada se napadi češće ponavljaju po određenim pravilima i razmacima (onim psima koji imaju više od jednog napada mjesečno). Cilj medikamenata je smanjenje intenziteta i jačine napada jer nije moguće u potpunosti ukloniti epileptične napade. Phenobarbitol i primidon su lijekovi za liječenje epilepsije u ljudi ali se upotrebljavaju i u veterinarskoj medicini. Nuspojave u pasa su obično znatan umor i pojačano žeđanje i glad, ali ove nuspojave nestaju nakon duljeg davanja lijeka.

Kako je epilepsija neizlječiva bolest, ljubimcu se uz adekvatnu terapiju može osigurati kvalitetan i "normalan" život. Zbog toga što je epilepsija neizlječiva bolest, sama terapija se ne bi smjela prekidati (osim iz određenih razloga koje je utvrdio i odredio veterinar). Naime, u većini slučajeva nakon nekog vremena (više mjeseci ili godina) pas nastavlja s normalnim životom bez napada i bez lijekova.

Kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med., je opisala detaljno ovu bolest ovdje.

OZNAKE: