Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U junu prošle godine sam kupio par zebica. Tri puta su polegle jaja, ali se nisu izlegli mali. Pre dva meseca sam zamenio mužjaka, misleći da je neplodan, međutim i s novim mužjakom se isto dešava. Zanima me da li može ženka da bude nepolodna ili je u nečemu drugom problem? Hvala unapred, Miloš


O: Moguće je da se u ovom slučaju radi o neplodnosti ženke, no mnogo češći razlog ovakvoj situaciji je da ljubimcima nisu osigurani optimalni uvjeti za parenje. Uzgoj zebica je jednostavan, ali kao i kod uzgoja drugih životinja potrebno je puno ljubavi, strpljenja i iskustva. O parenju i uzgoju zebica su opširno pisali već ranije moji kolege, pod sljedećim naslovima:

Parenje australskih zeba i nestanak jaja
Razmnožavanje i briga o ptićima australskih zebica
Uzgoj zebica
Poticanje plodnosti zebica
Podmladak zebica

U periodu kada zebice počinju raditi gnijezdo, vrijeme je da im osigurate zatvorenu kućicu dimenzija oko 10x10x10 cm. Stavite im na dno papirnatu salveticu, sijeno ili neki sličan materijal za izgradnju gnijezda kako bi izbjegli čupanje perja. Zebice vole zatvoreno gnijezdo.

Zebice legu oko 3-5 jaja, na kojima leže oko 2 tjedna. U vrijeme ležanja na jajima i hranjenja mladih poželjno je ljubimcima ponuditi smjesu tvrdo kuhanog kokošjeg jajeta, krušnih mrvica i mrkvice ili jabuke, sve sitno naribano i friško. Ukoliko smjesu ne pojedu u roku od 2 sata, svakako ju maknite iz nastambe. U hranu možete dodati i usitnjenu ljusku kokošjeg jajeta ili vitaminsko mineralne dodatke za ptice.

Kako biste potakli ljubimce na parenje i osigurali zdravlje maldunaca, potrebno je ljubimcima osigurati mirnu i prostranu nastambu, raznoliku prehranu uz dodatak svježeg voća i povrća te vitaminsko mineralne dodatke.

 

OZNAKE: