Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije australijske zebice. Već nekoliko godina pokušavam izvesti piliće, ali jaja se samo gomilaju, a pilića nigdje. Jučer sam pogledao u gnijezdo (otvorenog tipa) i ugledao jedno sićušno pile. Danas je to pile, nažalost, pronađeno mrtvo. Moj par zebica se često "svađa". Mužjak je ležao na jajima i nije dao ženki da se približi. Možete li mi pomoći da bar jednom uspješno izvedem par pilića.
Srdačan pozdrav, Bahrudin

O: Teško je procjeniti zbog čega Vaše zebice ne mogu odgojiti podmladak. Navesti ću stoga idealne uvjete i način prehrane prije i za vrijeme parenja te othrane ptića.

Australske zebice spolno sazrijevaju vrlo brzo - već u dobi od 4 mjeseca. U krletku im morate postaviti gnijezdo zatvorenog tipa u koji se postave kokosova vlakna, a može poslužiti i mekani toalet papir. Nipošto nemojte stavljati vatu! Zebice polažu u prosijeku 5-8 jaja iz kojih se za 12-14 dana izvale ptići.

Za otprilike 14 dana počinju izlaziti, ali su još uvijek ovisni o roditeljima koji ih hrane. Nakon otprilike 3-4 tjedna ptići počinju samostalno jesti. Ukoliko je manje ptića u gnijezdu, prije će se osamostaliti.

Odraslim zebama treba prije polaganja jaja osigurati pojačanu ishranu uz dodatak vitamina, minerala te tvrdo kuhanih jaja (mala ptičica koja snese veliki broj jaja istroši svoje zalihe minerala posebno kalcija na formiranje ljuske jaja). Takvu pojačanu hranu treba davati i kao potporu pri othrani mladih ptića.

Moguće da je gnijezdo otvorenog tipa uzrok zbog kojeg ne uspjevate dobiti pomladak.

Nadam se da će Vam koristiti ovih par savjeta.

OZNAKE: