Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 zebice koje su snele 3 jaja. Nakon 20 dana izlegla se jedna zebica, a dva jaja su ostala. Posle dva dana ta dva jaja su nestala. Zanima me šta se dogodilo, jesu ih zebe pojele? Nikola

O:
Australske zebice spolno sazrijevaju vrlo brzo - već u dobi od 4 mjeseca, a prosječno snesu 5-8 jaja.
U krletku im morate postaviti gnijezdo zatvorenog tipa, u koji se postave kokosova vlakna, a može poslužiti i mekani toalet papir. Nipošto nemojte stavljati vatu jer bi je ptičice mogle progutati!

Ptići se izvale za 12-14 dana.
 
Za otprilike 14 dana, ptići počinju izlaziti iz gnijezda, ali su još uvijek ovisni o roditeljima koji ih hrane. Nakon otprilike 3-4 tjedna ptići počinju samostalno jesti. Ukoliko je manje ptića u gnijezdu, prije će se osamostaliti.

Odraslim zebicama treba prije polaganja jaja (otprilike 3-4 tjedna ranije) osigurati pojačanu ishranu uz dodatak vitamina i minerala (mala ptičica koja snese veliki broj jaja istroši svoje zalihe minerala, prvenstveno kalcija, koji je neophodan za formiranje ljuske jajeta). Takvu pojačanu hranu treba davati i kao potporu pri othrani mladih ptića.

Ukoliko je ženka prije nesenja jaja bila slabije hranjena, organizam je nakon nesenja iscrpljen pa je moguće da je instinktivno pojela jaja iz kojih se nisu izvalili ptići, kako bi nadoknadila izgubljene rezerve kalcija.

U svakom slučaju, ne bi bilo loše da joj prehranu obogatite mineralima i multivitaminskim pripravcima.

U ponudi naših dućana možete naći HAGEN ''PRIME'' (prah koji sadrži kombinaciju multivitamina, minerala i aminokiselina), te JBL "Vogelpic",dodatnu hranu koja sadrži povrće,minerale,različite sjemenke i kvasac.

Uz sjemenke joj možete ponuditi i sipinu kost.

OZNAKE: