Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedno pitanje za Vas. Moj pas star godinu i 2 mjeseca je neki dan jeo kosti. Od četvrtka poslijepodne kao da pokušava nešto iskašljati, ali iskašlja samo nešto bijelo. Valjda sline. Veseo je i skače kao i obično. Pogledali smo u grlo koliko je dao, ali ništa nismo vidjeli. Malo može lajati nekad, ali nekad ne. Onda kad ne može opet kašlje. Vrlo je razigran i nije miran. Kao i obično. Mislite li da se radi o zaglavljenju kosti ili nečem drugom? Možda upala pluća? Molim Vas, pomozite! Ima li opasnosti? Unaprijed hvala, Melani

O: Jednjak se može začepiti hranom ili stranim predmetom.

Kod pasa je to najčešće kost ili predmeti koje životinja slučajno proguta u igri. Začep jednjaka može biti posljedica grča, stenoze te kompresije jednjaka.

Oko predmeta koji se zaglavio (zatisnuo) u jednjaku, mišičje se grčevito stegne pa djelomično ili potpuno zatvori lumen jednjaka. Zbog toga zalogaji hrane ne mogu proći ili, ako lumen nije u potpunosti zatvoren, tekućina i plinovi prolaze jednjakom.

Simptomi se javljaju dosta iznenadno, za vrijeme hranjenja ili neposredno nakon hranjenja.

Životinja se uznemiri, spušta glavu (u nastojanju da izbaci zalogaj), žvače praznim ustima, slini i davi se. Obično odbija hranu, a ako ipak i dalje jede, povrati upravo progutani zalogaj.

Postupak kod stranog tijela u jednjaku opisala je kolegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

S obzirom na ovih par hladnijih dana te često davanje hladne vode u zdjelicu za vrijeme vrućina, česta je i upala grla (upala ždrijela i grkljana), kod koje se javljaju simptomi slični opisanima, a o kojima sam opširno pisala ovdje.

Ako se simptomi nisu povukli, savjetujem Vam posjet veterinaru koji će obaviti detaljan pregled psa.

OZNAKE: