Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kada smo jutros ustali, Nina (labrador, 6 mj.) je "roktala" i naprezala se kao da će povratiti. Imamo teoriju da si je malo nategnula za vrat pošto je jučer bila na uzici ili da je progutala plastični čep jer se osjeti nešto tvrdo i okruglo u vratu. Ići ćemo vet samo me zanima što će oni napraviti ako je to zbilja čep u grlu? Zanima da li je treba oprerirati i da li će nakon oporavka od moguće operacije biti normalna kao prije.
Molim Vas da mi što prije odgovorite,
Daniel

O: Strano tijelo u jednjaku (corpus alienum oesophagi) predstavljaju različiti predmeti koji zapnu u jednjaku zbog toga što su preveliki da bi prošli kroz njega ili se zabodu u stijenku jednjaka svojim oštrim dijelovima. To su najčešće prevelik zalogaj hrane i kosti, a zatim igle, dijelovi igračaka, metalni novac itd.

Strano tijelo najčešće zapne u početnom dijelu jednjaka, iako je ušće jednjaka najuže, jer ga kroz ušće potiskuju snažni mišići. Probavni pokreti (peristaltika) u donjem, širem dijelu obično su preslabi da bi dalje progurali preveliko ili preoštro strano tijelo. Smještaj stranog tijela u prsnom dijelu jednjaka ili neposredno iznad ulaza u želudac iznimno je rijedak.

Strano tijelo uzrokuje otežano, bolno gutanje, a često ga posve onemogućuje. Ponekad se niti slina ne može progutati. Ako je strano tijelo jako veliko i pritišće na dušnik ili ako pritisak dovodi do upale hrskavica grkljana, mogu se pojaviti i znakovi otežanog disanja.

Pregled se obavlja pomoću ezofagoskopa - optičkog instrumenta za promatranje jednjaka. Ako se radi o metalnim predmetima, može se napraviti rengenska snimka jednjaka za određivanje lokalizacije stranog tijela.

Ako strano tijelo dugo leži zabodeno u stjenku jednjaka, može izazvati infekciju, nekrozu i probijanje njegove stjenke pa i širenje gnojne upale na prsne organe. Visoko postavljeno strano tijelo u jednjaku može uzrokovati nastanak upale hrskavica grkljana.

Najveća opasnost kod stranog tijela u jednjaku jesu komplikacije zbog nestručnih pokušaja odstranjenja stranog tijela.

Životinji treba onemogućiti uzimanje hrane i vode. Odstranjenje se provodi pomoću optičkog instrumenta ezofagoskopa, pod kontrolom oka. Hvataljkama se obuhvati strano tijelo i izvlači vani. Ponekad to nije moguće pa je potrebno napraviti kirurški zahvat otvaranja jednjaka i odstranjenja stranog tijela (što će svakako odlučiti veterinar nakon obavljenog pregleda) nakon čega životinja, ukoliko nije došlo do težih komplikacija, može kvalitetno živjeti kao i prije zahvata, odnisno bez posljedica.

OZNAKE: