Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nabavljamo zlatnog engleskog koker španijela pa me zanima s koliko se smije odvojiti od majke (sada će 8 tjedana), prehrana, njega o dlaci...
Hvala unaprijed, Martina

O: Smatra se da tijekom normalnog razvija, štenci u dobi od četiri tjedna, ulazi u "fazu socijalizacije". Ta faza predstavlja početak društvena života ljubimca, unutar kojega se razvijaju sva osjetila ljubimca, a komunikacija s ljudima i drugim životinjama osigurava razvoj osobnosti. Posljedično, kroz igru i učenje, postaju punopravni članovi "čopora" te oblikuju veze koje će razvijati do kraja života.

Teško je procijeniti idealnu dob za odvajanje štenca od kuje i legla. Naime, uvriježeno je mišljenje da se to vrijeme kreće oko 8 tjedna života štenca. U tom vremenu, štene uči i navikava se na društvenost, ali i na borbu za vlastita prava. Postepeno jačaju i karakterne crte ljubimca, a razvijaju se i instinkti i refleksi. Dakle, u ovom periodu, ljubimac je sposoban brzo i potpuno prilagoditi se novoj sredini i novim vlasnicima te samostalno i uz pomoć svoje ljudske obitelji se dalje razvijati.

Prehrana štenaca je izrazito bitan čimbenik, kako pravilna rasta i razvoja, tako i osiguranja svih preduvjeta zdravlja. Iz tih razloga, poželjno bi bilo osigurati prikladnu prehranu ljubimca, prehrana koja zadovoljava na dnevnoj osnovi sve potrebite nutritivne elemente, a sve prema dobi, veličini i potrebama ljubimca. Iz tog razloga, najčešće se savjetuju neke od hrana iz premium ili superpremium asortimana. Naime, hrane iz prije navedenih asortimana imaju sve nutritivne elemente pravilno izbalansirane kako bi zadovoljile potrebe organizma prema njegovoj dobi i aktivnosti.

Više o prehrani srednje velikih pasmina pasa možete saznati i u odgovoru kolega ovdje i ovdje.

Dlaka ove pasmine ima sklonost da se zapetlja, pogotovo ako se redovito ne iščetkava i češlja. Stoga, trebalo bi provoditi čestu njegu i održavanje dlake. Također, posebnu pažnju bi trebalo posvetiti dlaci između mekuši te dlaci na ušima. Godišnje bi trebalo provoditi i redovite tretmane trimanja (dva do četiri puta, ovisno o dlaci), s posebnim osvrtom na dlaku na glavi, ispod ušiju i vratu.

Više o ovoj pasmini možete saznati u mojem ranijem odgovoru ovdje.

OZNAKE: