Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li mi možete objasniti kakvi su to psi koker španijeli. Ja sam čula da su to dosta druželjubivi psi i da imaju ponekad neke napade bez povoda. Po internetu sam se  malo  "prošetala" i nema nigdje o engleskom zlatnom koker španijelu. Možete li mi vi objasniti nešto o njima tj. o bolestima kakve ih napadaju. Da li su agresivni? Molim vas da mi odgovorite, upravo se spremam odlučiti za tog psa. Hvala, Tena

O:
Prve podatke o postojanju španijela nalazimo u XIV. stoljeću, a izraz "španijel" odnosi se na prvobitni dom pasmine - Španjolsku.

U XIX. stoljeću, engleski španijeli dijele se u 7. pasmina: klamber, saseški, velški springer, engleski springer, poljski, irski vodeni i koker. Američki i Kanadski kinološki savez je, u 40-im godinama 20. stoljeća, priznao engleskog koker španijela kao posebnu vrstu u odnosu na američkog koker španijela. Koker je svoj naziv, navodno, zaslužio na temelju činjenice da se koristio za lov na malene divlje ptice, kao što je šljuka (engl. woodcock). Prvobitna namjena mu je bila plašenje i donošenje malene divljači, dok danas zadovoljavaju sve uvjete razigranog i veselog obiteljskog prijatelja.

Visina mužjaka iznosi 39-41 cm, visina ženki 38-39 cm. Težina iznosi 12-15 kg. Glava im je dobro razvijena, lagano zaobljena, s četvrtastom njuškom. Oči su sjajne, žive, smeđe boje. Uši su nisko postavljene i padaju prema glavi. Tijelo je zbijeno i čvrsto, s dubokim prsnim košem. Dlaka je ravna ili lagano valovita, raskošna, s gustom poddlakom. Nježne su i privržene naravi, pune života i poleta, dobrih reakcija i otmjenog kretanja.

Engleski koker španijel je srčan, energičan, radostan i nježan pas. Ovaj živahni pas je izvrstan sa djecom: nježan i uvijek spreman za igru, ali ne trpi mnogo zadirkivanja. Druželjubiv je sa strancima, umjeren u lajanju i izvršava, sa puno poštovanja, date mu naredbe. Izvanredan je kao pas za druženje.

Generalno, ovo je vrsta koju treba dosta izvoditi van, iako postoje i rezervirane jedinke. Temperament šroko varira. Neke kuje znaju biti dominantne, i kao takve traže dominantne vlasnike. Mužjaci, sa druge strane, više su spremni na suradnju. Trening kokera mora biti veoma pažljiv, ali ipak strog, jer je ova vrsta veoma osjetljiva, a sa druge strane, nezavisna i inteligentna. Dobro se ponašaju sa mačkama u kući.

Prema istraživanju iz 2002 godine, provedenom nad 487. kokera, samo 1% pasa je agresivno na ljude i 2% je agresivno na druge pse. Postoje podaci i o problemima ponašanja (ispadi bjesa) kod jednobojnih pasa, stoga se preporučuje informiranje, od uzgajivača, o njegovoj obiteljskoj prošlosti.

Sa stajališta zdravlja, skloni su infekciji ušiju, problemima s očima (katarakt, glaukom,...), raznovrsnim kožnim poremećajima i problemima s bubrezima.

OZNAKE: