Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam Lhasa Apso ženku staru 7 mjeseci. Prije 7-8 dana je počela krvariti. Rekli su mi da je to prva menstruacija kod mog psa, međutim, zadnjih 4 dana spolovilo joj je jako natečeno i ne može kontrolirati mokraću. Mokraća joj je normalne boje. Stalno se liže dolje. Inače, jede normalno, stolica je normalna. Malo je mirnija nego prije krvarenja. Hvala unaprijed, Snježana

O: Vanjski znakovi tjeranja kod kuja su otečenost stidnice, iz koje se cijedi krvavi, vodenasti, lakasti iscjedak specifičnog mirisa, koji se širi nadaleko i djeluje privlačno na mužjake.

U vrijeme tjeranja jako je izražena hiperplazija (razvijenost, nabujalost) sluznice rodnice, ali je unatoč tome blijeda. Stidnica je spuštena i po svoj prilici kuju svrbi pa se ona često liže ili skliže stražnjim djelom po zemlji i tepihu. Ta faza traje do oko 8 dana i ženka u tom periodu odbija parenje.

Nakon toga perioda iscjedak se počinje bistriti, smeđe ili neznatno crvenkasta i vodenasta sluz u malim količinama. U toj fazi ženka dopušta parenje.

Nekontrolirano mokrenje bi bilo zbog otečenosti i svrbeža sluznice vagine ili kao čin obilježavanja i ostavljanja mirisa, što je svojevrsna "pozivnica" mužjacima da je kuja spremna za parenje.

Detaljnije informacije o prvom tjeranju u kujica možete pročitati ovdje i ovdje.

Menstruacija je cikličko krvarenje iz maternice koje nastaje kao posljedica ovulacije, oplodnja izostane, jajna stanica propada, razina hormona pada i nastaje ljuštenje maternice. Krv i odljušteno tkivo maternice izlučuje se kroz rodnicu.

Krvarenje kod kuja je znak tjeranja i nastaje uslijed dijapedeze (prolaz kroz stijenku) eritrocita iz sluznice maternice i prsnuća subepitelijalnih kapilara.

OZNAKE: