Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Moja retriverica će za par dana napuniti pet mjeseci. Zanima me kada je za tu pasminu otprilike za očekivati prvo tjeranje?
Hvala,
Dragana

O: Točan datum kada će se Vaša kuja početi tjerati po prvi puta ne možemo znati sa sigurnošću, ali Vam možemo pomoći da tako važan događaj u njenom životu nikako ne previdite, te da od tada (naša preporuka) obavezno vodite evidenciju o daljnjim terminima tjeranja.

Puno vlasnika to ne želi raditi ili pak zaboravlja i tada dolazi do neželjenog graviditeta ili se ne uočavaju neke patološke promjene vezane uz spolni ciklus (ciste na jajnicima, piometra, lažna trudnoća). Vlasnik je taj koji prvi primjećuje neke promjene u ponašanju svog ljubimca, detalji tih promjena vrlo su bitni kada veterinar mora postaviti dijagnozu i odrediti eventualnu terapiju kod bolesti. Zato počnite promatrati svoju ljubimicu u svakom trenutku njenog i Vašeg života. Gledajte je kada i kako jede, kada i koliko pije vode, kako se igra i s kime, kako drži uši i rep, kada i zašto laje, što je iritira, kako spava i da li se vrpolji tokom noći, kakva je dlaka (sjajna, suha, ispucala), pratite je dok vrši nuždu veliku i malu. Zabilježite sve te sitne detalje i uočiti ćete odmah neke nepravilnosti u njenom životu. Ove sitnice upravo su bitne i kod početaka tjeranja. Kuje su u to vrijeme vrlo mazne, željne pažnje vlasnika mnogo više nego obično, više puta dnevo moraju mokriti, više piju i jedu, pojavljuje se crveni iscjedak iz spolovila, stidnica je povečana i crvenkastije boje nego obično.

Vaša retriverica spada u skupinu velikih pasmina (odrasli pas teži 41 - 50 kg) koje spolno sazrijevaju u dobi između 11 i 18 mjeseci starosti, kada dosegnu svoju maksimalnu težinu, visinu i "narav". Opće zdravstveno stanje, pravilna ishrana, pretežni boravak u kući/stanu ili izvan nje, okolina (druženje s psima iz okoline, pri čemu može doći do sinhronizacije tjeranja više kuja u skupini koje se intenzivnije druže ili žive zajedno, npr. u uzgajivačnici) - sve to utječe na točnu dob prvog tjeranja.

U periodu od 12 mjeseci normalno razvijena i zdrava kuja prolazi kroz 2 spolna ciklusa ili "tjeranja", najčešće u proljeće i jesen. Vjerojatno će se Vaša kuja početi tjerati za otprilike 5 mjeseci, krajem ljeta, ali upozoravam još jednom na prethodno spomenute faktore koji svi bitno utječu na vrijeme prvog tjeranja. 

Kuja svake godine ima u pravilu dva hormonski aktivna reproduktivna ciklusa - estrusa.

Svaki spolni ciklus sastoji se od 4 faze: proestrus, estrus, diestrus i anestrus.

Proestrus traje otrpilike 12 dana (oticanje stidnice i iscjedak, privlači mužjake ali im ne dopušta pristup, blaga agresivnost kujice).
Slijedi estrus koji traje oko 5 dana (kujica dozvoljava pristup mužjaku, događa se ovulacija, te posljedično graviditet kao posljedica parenja).
Graviditet u kuja traje 58 - 63 dana. Nakon 19 dana veterinar može graviditet ustanoviti palpacijom ili ultrazvučnim pregledom.
Ako tijekom estrusa ne dođe do parenja, slijedi diestrus, koji traje 56 - 67 dana (kujica ne privlači mužjake).
Anestrus ili faza mirovanja traje 2 ili više mjeseca (ovisno o pasmini i uvjetima života), tj. do sljedećeg tjeranja.

Nadam se da smo Vam uspjeli pojasniti spolni ciklus kujice.

OZNAKE:

psi

Idealni uvjeti za ribice

Sljedeća objava