Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku samojeda koja je napunila 6 mj. 10.5.2009. i počela se tjerati. Ne puštam je iz vida. Ima blago krvarenje. To traje par dana, ali sam primjetila da joj je oko spolovila natečeno, onako kao zadebljenje ili tako nešto. Da li je to normalno? Po prvi put imam psa u kući i svaka promjena na njoj me zabrine, ali to do sada nikad nije bilo ništa zabrinjavajuće. Cike su joj natečene i ona je puno mirnija. Unaprijed vam hvala, Magdalena

O: Prvo tjeranje u kuja javlja se, ovisno o pasmini, između 6. i 12. mjeseca života, kod manjih pasmina ranije, kod većih kasnije.

Tjeranje se kod kuja manifestira karakterističnim znakovima - stidnica odeblja, zacrveni se i otvrdne, a javlja se i karakteristični crvenkasti iscjedak, koji u kasnijoj fazi tjeranja poprimi smećkastu nijansu.

Ako je stidnica Vaše kuje jednakomjerno otečena i zacrvenjena,to se može smatrati normalnom pojavom u tjeranju, no ako postoje ograničene otekline može se raditi o hematomu, apcesu ili cist, a to su stanja koja bi trebala biti pregledana od strane veterinara u veterinarskoj ambulanti.

Prvo tjeranje općenito predstavlja stresnu situaciju, kako za kuju, tako i za vlasnika. Kuja je uglavnom zbunjena, ne zna što joj se događa, nemirna je, razdražljiva, ponekad manje jede, traži više pažnje, a stidnicu konstantno liže. Neke kuje ponekad lizanjem uklanjaju kapljice iscjetka koje ostaju za njima, nastojeći prikriti "nešto što su loše napravile". Ovakvo je ponašanje najčešće posljedica nepravilnog stava i ponašanja vlasnika (tjeranje, vikanje "jer je pokapala tepih", a ponekad čak i kažnjavanje), koji nisu prihvatili činjenicu da je tjeranje fiziološki proces koji bi trebalo prihvatiti kao nešto normalno. Pritisak na mladu kuju u doba prvog tjeranja može samo izazvati niz smetnji u njenom ponašanju, što će se svakim idućim tjeranjem ponavljati.

Također, to što su Vašoj kujici mliječne žlijezde malo povećane, neka Vas ne zabrinjava jer će se to povući samo od sebe kroz neko vrijeme i nije potrebno nikakvo liječenje niti stavljanje obloga.

Problem bi bio da iz mliječnih žlijezda curi sekret i u tom slučaju bih Vam savjetovala da hitno posjetite veterinara jer bi ubrzo moglo doći do teške upale mliječnih žlijezda i do poremećaja općeg zdravstvenog stanja kod kuje. Kod tako teških slučajeva preporučuje se sterilizacija kuje.

Jako je pohvalno to što vodite računa o svojoj kujici, nastavite tako i dalje.

OZNAKE: