Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malu curicu macu, staru oko 10 tjedana, koju sam udomio preko udruge Maca. U ponedjeljak (28.6.) mi je maca počela povraćati kad god jede. Otkako je kod mene, htjela je jesti samo Whiskas s govedinom junior u konzervi. Vode rijetko pije. Taj dan smo je odveli veterinaru i on nam je rekao da maca ima slab imunitet pa je onda ubrizgao 3 injekcije, uz naputa da ju, ako joj sutradan ne bude dobro, dovedemo opet. Stoga sam u utorak (29.6.) ponovno odveo veterinaru. Ovog puta je dobila 1 veliku dozu infuzije i 2 male injekcije nečega. Kad smo došli doma, maca je jedva hodala i malo šepala na lijevu nogu. Veterinar je rekao da joj dam kuhanu piletinu i kuhanu rižu te da joj s malom špricom na usta dam malo čaja. S

čajem nije išlo, ali piletinu s rižom je jela kao luda. U srijedu (30.6.) maca kao da se preporodila. Trčala je i igrala se, ali kad odmara, primjetio sam da nekako prebrzo diše i ima napuhana tvrda prsa. Vječito mijenja poze pri spavanju. Tog dana (u srijedu) sam ju opet morao voditi veterinaru da vidi kako napreduje. Ovog puta mi je rekao da maca možda ima neke gliste i opet je dobila neke 2 male injekcije. Idući termin kod veterinara ima idući tjedan u utorak. Danas maca i dalje papa kuhanu piletinu s rižom i nešto malo vode. U ove 3 posjete veterinaru sam potrošio nezanemariv iznos i volio bih čuti vaše mišljenje jer se bojim da ovaj slučaj potraje uzalud. Zna se dogoditi da kad dajem maci papati i prije nego što uzme prvi zalog, kao da joj se digne želudac, ali nije povratila nego je počela jesti. Molim vas, recite mi neki savjet jer ovo me stalno zabrinjava.
Hvala, Dario  

O: Prema fotografijama koje ste nam poslali vrlo mi je teško procijeniti ne radi li se možda o otečenju abdomena. Također, ne mogu procijeniti da li je otečenje jednostrano ili obostrano.

Ukoliko je oteklina na jednoj strani i javila se nakon odlaska veterinaru, ona može biti posljedicom aplikacije lijekova ili infuzije. Oteklina je u potonjem slučaju prisutna nekoliko sati, dok se aplicirana tekućina ne resorbira u organizam.

Slijedeće, jednostrana oteklina može upućivati na hematom, cistu ili apsces pri čemu bi za bolju procjenu trebalo ocijeniti da li je oteklina ograničena, koje je tvrdoće te da li je bolna na dodir.

Prsna šupljina, s obzirom kako je ograničena koštanim tkivom (rebra), nema osobitu mogućnost širenja svog volumena, pri čemu se dobiva dojam nadutosti već se češće na prsnoj šupljini uočavaju promjene koje se javljaju u dijelovima kože, potkožja, pokosnice i rebara.

Otečenja prisutna odmah iza luka posljednjih rebara mogu biti posljedicom hernije, ascitesa, kod jednostranog otečenja na desnoj strani tijela jetrenih bolesti, jednostranog otečenja na lijevoj strani tijela bolesti slezene, proširenja želuca...

Ascites predstavlja nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini, a više je uzroka nastanku: bolesti jetre, trauma, upala potrbušnice, abdominalne tvorbe ili tumori. Simptomi koji se uočavaju kod pojave ascitesa su, osim otečenja trbušne šupljine, povraćanje, povišena tjelesna temperatura, otežano disanje, kašljanje, apatija, trbušna bol te proljev.

Više o ascitesu sam pisala ovdje.

Slijedeće što može dovesti do opisanih simptoma su srčana oboljenja u mačaka, a prvenstveno dilatirana kardiomiopatija. Ona se javlja ukoliko srčani mišić izgubi svoj prirodni tonus i postaje mekan i nesposoban obavljati funkciju cirkulacije krvi. Najčešći uzrok je nedostatak taurina, zatim upala srčanog mišića. Iako je ovo češće oboljenje mačaka starije dobi, no simtpomi koji se javljaju vrlo su slični simptomima koje ste opisali u Vašeg mačića: otežano disanje ili hvatanje zraka, čak i u vrijeme odmora, nevoljkost za kretanjem, kašljanje, nagli nastup paralize stražnjih nogu ili otežanog kretanja (uslijed tromboze krvih žila), proširenje abdomena, gubitak apetita, slabost, letargija.

Zatim, mačji zarazni peritonitis - uzrokovan virusom koji oštećuje kapilare u tijelu mačke, a naročito one smještene u abdomenu, prsnoj šupljini, očima, unutrašnjim organima, mozgu i limfnim čvorovima. Simptomi koji prate ovo oboljenje su slijedeći: naglo nastupanje nadutosti trbušne šupljine, gubitak apetita letargija, otežano disanje, povišena tjelesna temperatura, napadaji, gubitak ravnoteže, promjene raspoloženja, promjene boje šarenice, ili čak krvarenja u oku. Više o mačjem virusnom peritonitisu je pisala kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje.

Također, jedan od uzroka opisanih simptoma može biti i toksoplazmoza koja se javlja u asimptomatskom obliku, no ukoliko je klinički manifestna, uočava se gubitak apetita, gubitak tjelesne težine, proljev, nadutost abdomena, kašalj, ubrzano i otežano disanje te letargija. Više o toksoplazmozi sam pisala ovdje.

Slijedeće, nagla oticanja prvenstveno trbušne šupljine mogu biti uzrokom i: konstipacije, obstrukcije crijeva, proširenje želuca i/ili zapletaj, obstrukcije mokraćnog mjehura. Osim navedenog, do povećanja obujma trbuha, dolazi i uslijed invazije crijevnim parazitima, o kojima sam više pisala ovdje.

Navedena stanja zahtijevaju pomnije dijagnostičke pretrage u ambulanti kako bi se po točnoj determinaciji poduzela odgovarajuća terapija.

Kako je inicijalni problem sa kojim ste došli potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti bio povraćanje Vašeg ljubimca, mogu Vas jedino uputiti da macu hranite medicinskim hranama kod gastrointestinalnih poremećaja (Hill's i/d, Royal Canin Intestinal, Eukanuba Intestinal). Iako je prehrana piletinom i rižom indicirana u ovakvim slučajevima, ne predstavlja dugoročniji način prehrane, s obzirom na sastav vitamina i minerala koji su potrebni maci u rastu.

Više o probavnim poremećajima u mačića pisala je kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

Preporučujem Vam, ukoliko se stanje Vaše ljubimice normaliziralo, da porazgovarate sa Vašim veterinarom o tome koje je lijekove Vaš mačić dobivao za vrijeme terapije jer, nažalost, ne mogu znati što je davano u injekcijama specifično za Vaš slučaj; u veterini se koriste mnogobrojni pripravci čija primjena se individualno prilagođava prema trenutnom stanju pacijenta i dijagnozi. Također, ukoliko niste zadovoljni uslugom Vašeg veterinara imate svako pravo zatražiti mišljenje u drugoj veterinarskoj ambulanti, pri čemu svakako zatražite povijest bolesti za Vašeg ljubimca.

OZNAKE: