Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije gotovo godinu dana udomila sam malo mače koje je netko ostavio, curu. Uvijek je bila mršava. Bijela sa crnim djelovima. Vremenom joj je dlaka počela mijenjati boju, od crne je došla čak na narančastu na leđima. Dlaka joj je nekako "šugava", čupavo neuredna, izrazito suha tamo gdje je posvijetlila. Kad se ove zime razboljela, išli smo kod veterinara i rekao je da ima osjetljiva crijeva jer da ništa drugo nije napipao i dobila je antibiotik i vitamine. Nakon toga par dana nije mogla kakati, boljelo ju je, a imala je potrebu. Cijepljena je, prošle godine ja dobila tableticu protiv trbušnih nametnika odmah čim sam ju uzela. Slabo jede, odnosno od dva zalogaja se najede, ali češće traži. Mršava je i dalje i lagana kao perce, kao

da je od papira. Nije baš razigrana, a nije ni pokunjena kao kad su mace bolesne, ali jedno popodne sam ju vidjela u vrtu kako leži i pati se, nešto ju ju trbuščić bolio. To je trajalo oko pola sata i nakon toga ju takvu više nisam vidjela. Nema proljeva. Ne znam više kome da se obratim, ali mi se nekako ne čini zdrava, molim Vas pomozite savjetom. Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.
Pozdrav iz Rijeke, Dijana

O: Prema navedenim podacima možemo posumnjati na mačji peritonitis (FIP) uzrokovan coronavirusom. Velik broj mačaka u cijelom svijetu inficiran je ovim uzročnikom, ali manji broj pokazuje znakove oboljenja.

Kod oboljelih pacijenata velik je postotak mortaliteta bez obzira na terapiju. Virus se prenosi kapljično, putem izlučevina (slina i izmet), odnosno bliskim kontaktom skupine mačaka. Najviše obolijevaju mačke od 6 do 24 mjeseca starosti. Mačići oboljevaju nakon 5. ili 10. tjedna starosti kada im opada imunitet dobiven od majke putem mlijeka.

Akutni ili početni stadij može proći bez vidljivih znakova, ali može se pojaviti povišena temperatura, upala konjuktiva, proljev, upala gornjih dišnih puteva. Stadij može potrajati par dana do par tjedana, nakon čega prelazi u jače izraženi stadij kada se uočava znatno povećan obujam trbuha (ascites ili nakupljanje tekućine), povišena temperatura, anoreksija, gubitak težine i depresija. Uz terapiju mačke mogu preživjeti do dva, više mjeseci ili godinu dana, vrlo malo slučajeva je potpunog izlječenja.

Nastojte svojoj ljubimici osigurati što kvalitetniju ishranu, uz povremene preglede kod Vašeg veterinara radi potporne terapije.

O ovoj bolesti pisala je i kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: