Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mačak je nađen na cesti i odveden kod veterinara na pregled jer je nekako nekoordinirano hodao i bio je jako mršav. Bio je 2 tjedna u stacionaru, na infuziji, te je došao kod mene. Sumnjalo se na neku vrstu traume jer je nespretno hodao, tj. zadnji dio mu je bježao. Pokušali smo sa steroidima, no nije pomoglo, te je po savjetu veterinara trebalo samo proći vrijeme da se vidi koliko će se oporaviti. Oporavljao se polako sa vremenom, hod mu nije bio normalan, no poboljšao se, malu nuždu je obavljao u wc-u (u početku, kasnije je obavljao ispod sebe dok je ležao), no veliku nije mogao kontrolirati. Apetit mu je bio dobar. Nakon tri i pol  mjeseca  išli  smo na 3. savjet  te smo, po preporuci 3 liječnika, testirali mačka na

toksoplazmozu. Čekali smo nalaze 2 tjedna i taman pri kraju, 1. dan prije saznanja nalaza, mačku se pogoršalo. Samo je ležao u krevetu. Apetit donekle u redu, no nije mogao hodati. Pozitivan je na toksoplazmozu (vama će, pretpostavljam, više značiti ova brojka "- vrijednost, pretpostavljam toksoplazmoze, u krvi je 500 i nešto). Počeli smo odmah sa liječenjem. Clindamicin i još nešto. 2 tjedna smo svakodnevno išli veterinaru te smo 3. tjedan, pošto mu je bilo malo bolje, odlučili pokušati sa još jednim "mixom" terapije, s tabletama (clindamicin, sumamed x2) da ne dolazim svaki dan na cijepljenje. Pogoršlao mu se, no ne odmah. 7. dan smo nastavili sa injekcijama te ih je primao 3 dana. S obzirom da je, jer izbjegava jesti, bio dosta na infuziji, morala sam ga siliti da jede. Jučer, kada smo došli s terapije doma, prvo sam mu na silu dala jesti (hranjenje špricom) te sam ga stavila na infuziju. Vidjela sma da je nemiran, čim sam ga spojila na infuziju, te sam ga nakon kojih pola sata odspojila (treba primati 2 dcl dnevno). Onda je počeo mijaukati čim ga taknem, kao da ga boli, isplazio je jezik, usta su mu izgledala skoro bijelo, suha, te mu je pogled bio čudan. Dr. mi je rekao da parazit utječe na mozak dosta, te smo trebali nastaviti s onom terapijom, i da mu se sada miču očni živci te mačak ima osjećaj da se sve vrti oko njega. Sada je na tihom, zatamljenom mjestu te je zamotan u ručnik, da se ne može ritati. Zanima me vaše mišljenje. Nema puno tekstova o tako uznapredovaloj bolesti. Znam da trebam slušati liječnika, no treba mi samo da čujem još jedno mišljenje, molim vas.
Lijepi pozdrav, Andrea

O: O toksoplazmozi u mačaka pisala je kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje.

Općenito se smatra kako bi i druge neurološke bolesti trebalo uzeti u obzir ukoliko se poboljšanje zdravstvenog stanja ne uoči nakon tri dana od početka uzimanja terapije. U mačaka se mogu javiti ozljede kralješnice, moždani udar, cerebralna paraliza, mehaničke ozljede i boli uzrokovane ozljedama ligamenata, frakturama kostiju i upalama zglobova. Zatim, neurološki simptomi kao što su napadi, nestabilan hod, kimanje glavom i paralize rezultiraju kao simptomi drugih bolesti poput  mačjeg zaraznog peritonitisa, povišenog krvnog tlaka i hepatičke encefalopatije.

Dijagnoza toksoplazmoze ponekad je vrlo kompleksna. Uključuje RTG-pretragu, koprološku pretragu, krvnu sliku i biokemiju krvi te druge dijagnostičke metode, prije svega titar protutijela. Niste mi naveli o kojem se nalazu radi pa mi je teško procijeniti značajnost istog. Općenito, titar IgG protutijela se najčešće rutinski radi no on sam po sebi nema osobiti dijagnostički značaj. Mačka koja je prije došla u doticaj sa toksoplazmozom i oporavila se od nje ima pozitivan titar IgG protutijela, a isti je slučaj i sa akuutno zaraženom mačkom i aktivnom infekcijom. Također, lažan pozitivan nalaz uočava se i kod rutinski vakciniranih mačaka kada povišeni tirat IgG protutijela ostaje u cirkulaciji i do 10 mjeseci nakon vakciniranja. Iz ovog se razloga pribjegava ponovnoj pretrazi krvi kroz dva do tri tjedna, tzv. parni serumi. Aktivna toksoplazmoza se tada može utvrditi ukoliko kroz taj period dođe do značajnog povišenja titra IgG protutijela. Drugi test protutijela iz IgM razreda pouzdaniji je indikator aktivne tokspolazmoze. U većini slučajeva sumnje na toksoplazmozu radi se pretraga na oba protutijela u isto vrijeme. Referentne vrijednosti za IgM protutijela su 1:64 dok povećanje IgG protutijela za četiri puta ukazuje na prisutnost aktivne infekcije.

Liječenje toksoplazmoze u mačaka zna biti otežano jer je malo poznato o lijekovima koji imaju učinkovito djelovanje protiv ovog parazita. Najučinkovitiji lijek je klindamicin koji je potrebno kontinuirano davati kroz period dva do tri tjedna. Klinički znakovi se obično povlače 24 do 48 sati nakon inicijalnog davanja lijeka; poboljšava se apetit, povlači se hiperestezija i snižava tjelesna temperatura na normalne vrijednosti. No, za deficit donjih motornih neurona i mišićne distrofije u mačaka sa polimiozitisom potrebno je i nekoliko tjedana za izliječenje. Kroz tih nekoliko tjedana poboljšavaju se funkcije živčanog tkiva ali često oporavak nije moguć u potpunosti zbog trajnog oštećenja živčevlja uzrokovanog upalom središnjeg živčanog sustava.

Istraživanja su pokazala kako se oko 60% mačaka oboljelih od tokspolazmoze može oporaviti uz adekvatno liječenje. Oporavak je upitan kod vrlo mladih mačića i onih mačaka sa jakom supresijom imunosnog sustava. Zahtjev je za nastavljanjem terapije antibiotikom i nekoliko dana nakon što se svi znakovi infekcije povuku pa je potrebna strpljivost vlasnika. Ako se liječenju ove bolesti pristupi agresivni i na vrijeme, mačke se vrlo dobro oporave, no kod uznapredovalih slučajeva (u onih mačaka sa jakim oštećenjima živčanog sustava i mišića) često zaostaju kronične posljedice smanjene funkcije.

Za svaku je pohvalu što ste spasili jedan mačji život udomivši ga, a vjerujem da će uz Vašu neizmjernu ljubav i brigu doći do njegova što bržeg oporavka kako bi zajednički život bio na obostrano zadovoljstvo.

OZNAKE: