Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam skotnu kuju boxera. Zanima me koju hranu da joj dajem? Pošto baš ne voli suhu hranu, zanima me koju hranu joj mogu davati a da se priprema u kući. Od suhe hrane sam joj uzela ribu i rižu, kažu da je to dobro za dlaku. Ona pojede tu suhu hranu, ali uvijek čeka da joj se nešto sa strane da, kao npr. konzerva, kosti, meso, salama. Što joj daje dovoljno vitamina sada u skotnosti? I koju hranu da joj dajem kada okoti, da ima više mlijeka i da je naravno zdrava i da se brzo oporavi? Da li je dobro uopće da svako jutro pojede malu konzervu, a popodne suhu hranu? Imamo dvije kuje i tako ih inače hranimo. Starija ima 7 godina, a mlađa koja je skotna ima 4 godine. Marina

O: Savjete o hranidbi velike pasmine pasa kuhanom hranom možete pročitati ovdje.

Od trenutka parenja do navršenog prvog mjeseca skotnosti kod kuja nema vidljivih promjena. Ipak, u prvim danima nakon parenja kuji treba pojačati obroke, s time da nećemo pojačati njihov broj ni ukupnu količinu hrane, već udio bjelančevina. To ćemo postići povećanjem kvalitetnog različitog govedskog mesa, učestalijim davanjem kiselomliječnih proizvoda i sirovih jaja. U tim danima uputno je povremeno dodati po koji obrok ribica.

Kuju ćemo kvalitetnije hraniti na početku drugog mjeseca skotnosti. Broj obroka povećava se sa uobičajena dva na čak četiri dnevno, koji ne smiju biti obilni. Opet, u njima dodajemo više navedenih bjelančevina u mesu i kiselomliječnim proizvodima (svježi kravlji sir sa što više sirutke, a što manje mliječne masti, zatim jogurt i kiselo mlijeko). Svakodnevno kuji treba davati bjelanjak, katkad obrok ribica... Treba smanjiti količinu lako probavljivih ugljikohidrata, kao što su tjestenina, riža... Tako će kuja dobivati sve što je potrebno njoj i njezinim plodovima, a neće mršavjeti niti se debljati.
 
Na dan poroda dat ćemo joj samo malo, ali najkvalitetnijeg obroka (mljevena govedina pomiješana sa žumanjkom, tj. svježi kravlji sir).

Dan dva nakon poroda kuje nemaju izražen tek. Kada počne dojiti, kuja mlijekom gubi velike količine bjelančevina, mnogo masti, ugljikohidrata, vitamina topivih u mastima i različitih minerala i pogotovo kalcija.

Takav režim treba održati sve dok je majčino mlijeko jedina hrana njenom potomstvu, a to je do četvrtog tjedna života štenadi.

Možete kombinirati obroke sa suhom hranom i preporučila bih Vam hranu za skotne kuje i kuje u laktaciji od Royal Canina Starter, a od vitaminsko-mineralnih dodataka Beaphar Kalk tabletten - obavezan dodatak prehrani u graviditetu.

Ovom prigodom bih Vam skrenula pažnju i na hranu Anima Barf koja je od sada dostupna u Pet centru Drvinje i o kojoj je pisala kolegica mr. sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: