Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Imam njemačkog ovčara koji je star 10 mjeseci. Cijelo vrijeme je hranjen Pro planovom hranom. Mene zanima, pošto ću psa hraniti samo kuhanom hranom, da mi kazete otprilike kolika je dnevna potreba za njega. Znači, koliko grama mesa (piletina ,govedina), riže,  tjestenine, kruha i povrća mu treba davati dnevno,  tako da bih se mogao orjentisati. Pas boravi vani i ima sajlu za kretanje dugu 30 metara. Jako je živahan. Molim vas za odgovor. Srdačan pozdrav, Filip

O: Prvi izvor bjelančevina u hrani psa je meso. Osim u mesu, mnoge bjelančevine nalazimo u jajima i mliječnim proizvodima, a ponešto ih ima u biljkama.

Meso, ali i iznutrice, čini mišičje domaćih životinja. Osim bjelančevina, u mesu postoje i druge hranjive tvari, a to su masti, ugljikohidrati, vitamini i minerali.

Teleće je meso oskudno u nekim važnim aminokiselinama i mineralima, dok svinjsko meso sadrži u sebi suviše masti. Sirova pluća nose u sebi puno vitamina C, ali su oskudna bjelančevinama i mastima. Slezena je vrlo bogata željezom i mineralima, ali može sadržavati i štetne sastojke i izazvati dugotrajne proljeve. Bubrezi se ne preporučuju. Jetra je najpotpunija u svom sastavu.

Ugljikohidrate pas dobiva uglavnom iz biljne hrane. To su žitarice i povrće, dakle tjestenina, žganci, obareni kruh, riža, zobene pahuljice, zobena kaša, ječmena kaša, zatim različita variva, npr. od mrkve, blitve, špinata, zelja i naročito kiselog zelja. Ona nam služe kao prilog mesnoj hrani. U ponudi Pet centra možete nabaviti rižu (Riža ekspandirana bijela u pakiranjima od 1 kg i 5 kg) te  tjesteninu (Tjestenina Maxi mix u pakiranju od 4 kg).

Mast osigurava zalihe energije. U masti se nalaze svi vitamini topivi u mastima A, D, E i K. Mast u hrani psi općenito jako dobro podnose.  Pas može  jako dobro podnijeti do 20% masti u hrani, bilo životinjskog ili biljnog podrijetla. Psima koji su zimi u vrtu, ili čak i na lancu, zimi valja davati hranu s većom količinom masnoće.

Minerale pas dobiva glodajući kosti, iz ljusaka od jaja, a kalcij iz kiselo mliječnih proizvoda.

Štene velike pasmine, u koje spada Vaš pas, u dobi od 10 mjeseci je već po obliku poluodrasli pas i počinje izbjegavati mliječni obrok (jer do tada je imao jedan mliječni i dva mesna obroka). Potreba za mesom u toj dobi je najveća i pojedini psi u toj dobi traže veću količinu, čak i do pola kilograma čistog mesa dnevno.

U dobi oko 20 mjeseci, kada je razvoj završen, uvodi se režim prehrane koji traje do kraja života. Sastoji se od jutarnjeg mliječnog obroka i večernjeg mesnog. Mesni obrok sadrži oko 30 dag mesa, koje je sitno kosano i izmiješano sa drugom hranom. Ukupna količina mesnog obroka iznosi oko 2 litre gusto kašaste hrane jer meso (posoljeno goveđe meso) kuhamo u mnogo vode, da dobijemo dosta juhe u koju ćemo zakuhati prilog.

Najvažnije je, ukoliko se zaista odlučite ovakvom prehranom hraniti Vašeg psa, da sa Pro plana postepeno prijeđete na kuhanu hranu i da, po općem izgledu psa, stalno pazite da je dobio sve potrebne nutrijente (pravilno gojno stanje, sjajna i uredna dlaka..).

Ako ipak odlučite nastaviti hraniti Vašeg ljubimca Pro plan superpremium hranom, nakon 15 mjeseci starosti prijeći ćete na Pro plan large breed hranu za odrasle pse velikih pasmina, koju, naravno, možete potražiti i u našim trgovinama.

OZNAKE: