Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas pomoć! Kako živim na selu, a dobila sam pekinezera na poklon, nisam imala pojma o toj pasmini, pa sam se prema njoj postavila kao prema seoskom psu... Totalno je krivo hranim i davala sam joj zabranjenu hranu (grickalice, čokolade) odnosno sve što ja jedem...ali sam u zadnje vrijeme primjetila da se udebljala i da se jako brzo umara. Kako sad ispraviti moju traljavost. Moja Mrvica ima 2.5 godine i bojim se da sam se kasno sjetila za ispravljanje nastalog problema. Ponekad se uplašim jer se počne gušiti kao da ne može disati. Tada panično počne trčati do mene da joj pomognem. Kada sam pitala veterinara što je to, kaže da se možda prejela... ja u to baš ne vjerujem.

O: Pekinezeri su psi mali rastom. Odrasle jedinke dosižu visinu u grebenu od 15 do 23 cm a težinu od 3 do 6 kg. Očekivana životna dob im je 12 do 13 godina. Povijest ove pasmine seže u antičko doba, a nekoć je bio u eksluzivnom vlasništvu drevnog kineskog dvora. Pekinezer pruža užitak onima koji vole društvo zanimljiva, neovisna psa.

Prehrana pasa malih pasmina ima nekoliko posebnosti na koje vlasnici trebaju obratiti pažnju. Štenci mini pasmina za 10 mjeseci dosegnu težinu odraslog psa. Ovaj rast je izrazito brz i zahtjeva hranu visoke energetske vrijednosti. Do kraja rasta štene uveća težinu do 20 puta, te mu je potrebno dvostruko više energije nego odraslom psu. Nastavi li se pas hraniti na isti način u odrasloj dobi, uz očekivanu smanjenu aktivnost, doći će do debljanja. Pojedine pasmine mini pasa imaju nasljednu sklonost debljanju.

Prekomjerna tjelesna težina može doprinijeti razvoju i pogoršanju zdravstvenih problema poput šećerne bolesti, problema sa zglobovima, dišnih problema, povišenog krvnog tlaka i mnogih drugih. Jedan od znakova pretilosti je "kratak dah", pri čemu se pas dodatno uplaši što pogorša ovakvu sliku. Greške u prehrani pasa često za posljedicu imaju debljanje ili probleme s probavom obzirom da se unose veće količine kalorija, a način pripreme i obrade namirnica dovodi do njihove teže probavljivosti.

Ako ste u mogućnosti, ponudite vašem psu neku od premium ili superpremium "light" hrana za pse (Hill s, Eukanuba, Royal canin, Purina, Alleva, Belcando, Bosch). Ključna prehrambena svojstva ovakvih programa su smanjena količina kalorija i masti, uz dodatak kvalitetnih bjelančevina, te vitamina i minerala.

Nakon što Vaš pas postigne zadovoljavajuću težinu, nastavite ga hraniti nekom od ovih hrana "za odrasle pse umjerene aktivnosti".

Odlučite li se kuhati, obrok Vašeg psa trebao bi se sastojati od kuhanog mesa ili iznutrica, uz dodatak tjestenine, riže ili žganaca. Psi su svejedi, te im je dobro ponuditi kuhano povrće (mrkva, peršin, koleraba, mladi grašak, mladi kupus...). Prehranu bi trebali upotpuniti vitaminsko-mineralnim dodatkom za pse.

Ono što svakako treba izbjegavati su slatkiši (čokolada, keksi s kremama, kolači), "grickalice" (prženi krumpir, flips), meso i kosti s roštilja, pohana, pržena i začinjena jela, masni sirevi i mlijeko. Kravlje mlijeko sadrži visoki udio laktoze koji kod nekih pasa, zbog intolerancije, izaziva proljeve odnosno alergijske reakcije.

OZNAKE: