Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas (pekinezer) je jučer ujutro bio sasvim u redu, veseo, odjednom je počeo jako cviliti. Nakon toga je zaspao i budio se svako malo i jako cvilio. Odveli smo ga veterinaru koji ga je pregledao opipom i rekao nam da je ljubimcu jako tvrd trbuh i da je vjerojatno pojeo neki strani predmet  jer je još beba (4,5 mj.) i jako je razigran. Dao mu je dvije injekcije i poslao nas doma. Kroz nekoliko sati psu je bilo malo bolje, ali i dalje je cvilio i bio jako tužan. Popodne smo vidjeli da pas i dalje ima grčeve i da ga boli, te smo ga vodili u bolnicu za male kućne ljubimce. Drugi veterinar ga je pregledao i rekao da radi o discu - da su jedan na drugom i  da, ako se to ne ispravi dok je pas još u razvoju, dolazi do oduzetosti zadnjih nogu i smrti.

Dao mu je isto dvije injekcije i rekao nam da ga držimo u mirovanju oko 3 dana. Nas zanima sljedeće:
 - da li tako mladi psić smije na slikanje da bi sigurno znali da se o tome radi?
 - koliko dugo se liječi ta bolest?
 - da li se stvarno moramo bojati za život našeg ljubimca?
 - koje je najadekvatnije liječenje (psić je u prvoj do drugoj fazi odnosno stupnju bolesti)
 - koliko vremenski treba proći da bi znali da nam je psić potpuno zdrav tj. da se disc pomaknuo na svoje mjesto?
 - kako i na koji način tj.kakvim pregledom možemo utvrditi da je psić ozdravio?
 - šta zapravo znači disc protrusion?
Unaprijed hvala,
Danijela

O: Kralješnica u psa je sastavljena od 7 vratnih kralješaka, 13 prsnih i 7 slabinskih kralješaka.

Ovo su koštane strukture čija se osnova formira već u uterinom životu, a povezani su sitnim mišićima, tetivama i ligamentima. Između svakog kralješka nalazi se mekana struktura koja se naziva diskom. Disk je građen od vanjskog, okruglog, tvrđeg, fibroznog prstena koji okružuje ekscentrično lociranu mekanu jezgru (nukleus pulposus). Svrha diska je djelovanje poput "amortizera", absorbira udarce i raspodjeljuje pritisak kako bi prevenirao oštećenje kralješnice na svakoj strani, te oštećenje kralješničke moždine i izlazećih živaca pokraj navedenih struktura. No, ako je trauma prejaka ili postoji pojačana degeneracija diska (kod ovog problema i normalno pomicanje kralješnice može dovesti do puknuća diska) istjecanje pulpe dovodi do pritiska na kralješničku moždinu i/ili kralješničke živce.

Disc protrusion ili prolabirani disk je naziv bolesti koja zahvaća diskove kralješnice. Često je istoznačan herniji diska jer su ova dva poremećaja usko povezana. Protruzija može biti na jednom disku ili na nekoliko njih uzduž kralješnice. Može se raditi o parcijalnoj ili potpunoj protruziji.
Kada se disk istroši, njegov centar (nukleus) ponekad izleti iz svoje središnje pozicije i putuje prema van, gdje se sudara sa kralješničkom moždinom i/ili jednim od glavnih živaca koji izlaze iz kralješničke moždine. Razlikuju se dva tipa ovog poremećaja. Jednim su obično zahvaćene male pasmine pasa sa kratkim nogama i dugom kralješnicom, a događa se kada materija nukleusa izleti u kralješnični kanal. Drugi tip protruzije diska češći je u velikih pasmina pasa, kada pulpa nukleusa izbija u kralješnični kanal.

Klinički znakovi variraju ovisno o lokaciji ozljede, npr. u vratnoj kralješnici može uzrokovati disfunkciju u svim udovima, dok u donjem dijelu leđa samo u stražnjim nogama. Prema znanstveniku dr. Dunningu ozljede kralješničke moždine rezultiraju u gubitku neuroloških funkcija prema određenom redu, a vjerojatnost za oporavak je najviše uvjetovana brzinom poduzete terapije. U prvom stadiju životinja gubi osjećaj pozicije udova. Ovo je vidljivo pijanim hodom (ataksija). Ako se problem pogoršava, pas gubi sposobnost pomicanja nogu. U zadnjem stadiju (paraliza) pas gubi sposobnost osjećaja u nogama. Paraliza može biti progresivna ali i nastupiti naglo.
Iako se protruzija diska može javiti u bilo koje pasmine pasa, najčešće se javlja u hondrodistrofičnih pasmina (pasmine koje pokazuju pojačanu degeneraciju diska) - jazavčar, francuski buldog, pekinezer i minijaturni pudl. Ovo znači da pas npr. od 3 godine ima kralješnicu 10-godišnjaka. Također, navedene su pasmine sklone protruziji diska i zbog stanja poznatog pod nazivom hondroidna metaplazija kod koje dolazi do raspadanja i okoštavanja diska u dobi i mlađoj od godine dana.

Dijagnoza protruzije diska se postavlja na osnovu kliničkih znakova i RTG-snimke (i drugih slikovnih pretraga poput CT-a i MRI-a) koja pokazuje suženje prostora između kralješaka, kalcificiranih diskova (zbog degeneracije) i materije diska unutar kralješničkog kanala. Ako je materija diska okoštala vidljiva je na RTG-snimci bez obzira na dob psa. U suprotnom, ako je disk neokoštao, injicira se posebni kontrast u kralješnički kanal kako bi se vidjela mjesta kompresije kralješničke moždine. Ova pretraga se naziva mijelografija.

Liječenje protruzije ili hernije diska ovisi o stupnju trajanja neurološke disfunkcije a čini se jednim od sljedeća dva načina - medikamentozno ili kirurškim zahvatom. Za blage ozljede diska bez gubitka snage i voljnih pokreta dovoljno je mirovanje i ograničenje aktivnosti. Lijekovi se koriste ako je prisutna bol slabog intenziteta, s malom ili bez neurološke disfunkcije.
Obično se koriste protuupalni lijekovi i miorelaksansi. Zahtjev je strogo mirovanje jer lijekovi protiv bolova mogu rezultirati u preranom vraćanju normalne aktivnosti. Ona pak može dovesti do još većeg izguravanja materije diska, što dovodi do pogoršanja kliničkih znakova ili pak paralize. Strogo mirovanje neophodno je i iz razloga što je vrlo čest povratak kliničkih znakova i nakon poduzete terapije lijekovima. Oporavak u prosjeku traje od 2-3 tjedna pa do 3-4 mjeseca.

U literaturi se spominje postotak od oko 85 onih pasa koji se u konačnosti oporave usprkos terapiji koja je poduzeta. Iako je ovo vrlo optimističan postotak, mnogo oporavljenih pasa doživi protruziju diska na drugom mjestu na kralješnici. U velikom broju slučajeva ovu pojavu prati i okoštavanje diska.
Na žalost, protruzija ili hernija diska je ozljeda koja se može dogoditi opetovano, na različitim kralješcima a naročito u pasmina sklonim ovom poremećaju. Najčešće mjesto poremećaja je donji dio leđa i područje vrata s obzirom da su to dijelovi tijela najizloženiji kretanjama čime uzrokuju napor za kralješnicu.

Prognozu stanja Vašeg ljubimca morat ćete raspraviti sa Vašim veterinarom, nakon što se načine neke osnovne pretrage (npr. RTG-snimka) te po potrebi i mijelografija, a ja Vam mogu savjetovati slijedeće: rizik oboljenja možete smanjiti održavanjem dobre tjelesne težine psa jer prekomjerna tjelesna težina dodaje biomehanički napor i stres na diskove. Također, za vođenje u šetnju Vašem ljubimcu stavite oprsnicu (ormu) umjesto ogrlice oko vrata koje mogu izazvati naglo naprezanje vrata. Ako je moguće, izbjegavajte nagla zaustavljanja i kretanja koji mogu biti napor za kralješnicu, kao i skakanje sa povišenih mjesta (npr. krevet, trosjed i sl.).

OZNAKE: