Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 3 godine starog pekinezera. Zapravo mješanca mopsa i pekinezera. On se povremeno, posebice ljeti, počne gušiti. Slatko i slano  mu ne dajemo, a kost koju dobije 1x na mjesec zakopa. Zašto se moj moj mali pas guši? Pomozite mi! Unaprijed zahvaljujem, Katarina

O: Građa tijela pojedinih pasmina pasa uvjetuje njihovu sklonost razvoju određenih zdravstvenih tegoba.  Tako su neki od problema vezani i uz brahiocefalne pasmine (pasmine "kratke glave"). Tipični predstavnici ovih pasmina su pekinezer i mops.

Brahiocefalni psi imaju srazmjerno normalnu donju čeljust, dok je gornja stisnuta i kratka. Pri tome nepovoljni anatomski odnosi gornjih dišnih puteva dovode do otežanog disanja i smetnji u cirkulaciji krvi.

Osim navedenog, kod njih se nerijetko razvija tzv. respiratorni sindrom. Ovo oboljenje karakteriziraju opstrukcije na različitim dijelovima dišnih prohoda (nosni prohodi, ždrijelo, dušnik, bronhi i bronhioli koji komuniciraju s plućnim alveolama).

Do opstrukcija zračnih prohoda mogu dovesti: stenotične nozdrve, tonzilitis, izduženo meko nepce, deformirane laringealne vrečice, paraliza laringsa, hipoplastična trahea, kolaps trahee i astma. Navedeni anatomski problemi mogu biti urođeni, a slika bolesti se pogoršava u neliječenih pasa, pogotovo za vrijeme ljetnih vrućina.

Neprepoznati simptomi mogu dovesti do kronične opstruktivne plućne bolesti (COPD) pasa. Ova bolest je, nažalost, vrlo česta u mopsova.

Disanje i opskrba organizma kisikom u uskoj su vezi s radom srca i krvožilnim sustavom. Stoga znaci otežanog disanaja mogu ukazivati na probleme s prohodnosti dišnih puteva kao i na poremećaje u cirkulaciji. Svaki organizam donekle uspijava kompenzirati manje tegobe, ali one s vremenom mogu ozbiljno narušiti zdravlje životinje.

Kako bi uklonili sve sumnje, preporučam Vam da psića odvedete na kompletan veterinarski pregled, u koji bi neizostavno trebala biti uključena EKG pretraga i radiološka pretraga traheje.

OZNAKE: