Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene maltezera staro 2 mjeseca. Došao je k nama tek prije tjedan dana. Rastu mu zubići i ima stalno potrebu nešto gristi. Kupili smo mu igračke međutim ni najmanje ga ne zanimaju. Najsretniji je kad može gristi moju ruku ili prste. sad je počeo gristi tepih i malo po malo ga uništava. Ne znam kako da mu zabranim jer na moje strogo NE ne reagira. Pročitala sam u vašim prijašnjim uputama da psiće nije dobro kažnjavati, a mislim u ovom slučaju ne znam kako ga nagraditi. Jer ako ga nagradim kad ne grize tepih neće znati zašto je nagrađen. svaki put kad napravi nešto dobro pohvalimo ga s glasnim i veselim bravo. Kupili smo keksiće za štence, međutim oni su pretvrdi za njega pa ih ne može pregristi i pojesti.

Od kojeg mjeseca je najbolje početi psa intenzivno učiti što treba principom nagrada-kazna? Za sada ga još ne ukoravamo i ne kažnjavamo kad napravi ono što ne smije jer je kod nas tek tjedan pa ne želimo da nas se prepadne. Počeli smo samo s glasnim i oštrim NE ali mu to ništa ne znači.
Martina

O: Svi se psi ponašaju pod komandom svog mozga, što međutim ne znači da se psi isključivo povode instinktima. To je daleko od istine. Svaki pas ima svoj jedinstven karakter, toleranciju, mogućnost učenja i "inteligenciju". Um Vašeg psa um je društvenog člana šire obitelji-čopora. Pseći um donekle je sličan našemu: osobnost se na jedinstven način stvara djelovanjem genetske osnove, učenja i ranih iskustava.

Odgajanje štenca započinje prvim danom kada stigne u Vaš dom. Potrebno je puno strpljenja i ponavljanja gradiva. No, psi su društvene životinje, vole nagrade i pažnju ljudi, a isto tako relativno brzo i lako uče. Jedno od najvažnijih pravila je učenje kućnog reda. Proces učenja je svakako nagrađivanje riječima ili poslasticama svaki put kad štene učini nešto "poželjno". Jednako je važno ne kuditi ga za pogreške i nezgode. Kažnjavanje obično zbunjuje psa i istovremeno usporava proces učenja.

Vaše štene je još vrlo mlado i vjerujem da će ubrzo usvojiti ova pravila, no ukoliko ovakvo ponašanje potraje kroz duži period to je najčešće znak tvrdoglavosti psa i njegovog nametanja, tj. pokušavanja kontroliranja Vas, a ne obrnuto.

Psi su sposobni učiti pravila cijelog svog života. Budite dosljedni i postavite pravila kojih se psić mora pridržavati. Odgoj može potrajati i najbolje je da učitelj bude jedan od ukućana koji će biti dosljedan, uporan i strpljiv. Kad ga naučite da ste mu Vi vlasnik ("vođa čopora"), međusoban odnos će biti na obostrano zadovoljstvo.

Također, jedna od solucija koju možete imati u vidu je povjeriti Vašeg psića na dresuru profesionalnom dreseru pasa. Nakon obuke zatražite i točne upute kako nastaviti s radom, te uz njih uključite svakodnevne osnovne vježbe poslušnosti.
 
Što se igračaka tiče, one su zabavne i među najvažnijim stvarima koje trebate pružiti svom psiću. Svaka igračka ima svrhu: za žvakanje, pištanje, natjeravanje i sl. Igračke koristite na isti način na koji koristite poslastice kao nagrade.

Igračke za žvakanje vlasništvo su psa i njih ne dirajte. Igračke koje pište i koje pas natjerava, pripadaju Vama, odnosno te igračke pohranite izvan dosega psa pa će mu biti zabavnije kada ih izvadite, a ujedno mu time jasno dajete do znanja da ste Vi glavni. Ipak, nemojte psa prekomjerno zatrpati igračkama jer će tako teže razlikovati što je igračka a što nije. Kao rezultat te igre, žvakanje će prakticirati gotovo na svemu.

Kada štenetu izbijaju zubi, spremni su žvakati gotovo sve. Tada možete učiniti slijedeće: uklonite, koliko ste u mogućnosti, sve stvari koje ne želite da ih se štene domogne, ukorite neprikladno ponašanje i dajte mu igračku za žvakanje. To može biti npr. najlonska kost s okusom mesa, gumeni krugovi, gumena lopta s užetom, žvakalica od neuštavljene kože i sl.

Poučne i korisne informacije o ponašanju pasa možete saznati iz odgovora kolegica Rumihe, dr.vet med. ovdje, te mr. Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: