Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štenca mjesec dana, cijeli dan sam s njim, ponavljm mu iste riječi za iste radnje ("mjesto", "sjedi", i "van"), i stalno ga zovem imenom, ali pas ne reagira ni na što. Pokušala sam ga nagrađivati za dobre postupke keksićem, ali čim osjeti miris hrane počne skakati i ne čuje i ne vidi ništa osim tog keksića. Ponekad ga i udarim novinana, pa sad grize novine i ne želi prići kad ispružim ruku da ga pomazim (osim ako vidi keksić u ruci). Vjerujem da će naučiti svoje ime, ali molim vas konkretni savjet kako da ga naučim da na određenu riječ ode u svoj ležaj i ostane tamo dok ga se ne pozove?
Hvala! Marijana.

O: Pse tijekom učenja treba stalno bodriti. Nagrada u obliku poslastice pokazala se najučinkovitija za poticanje pozitivnog ponašanja, što je još uspješnije kada je pas gladan. Trening uvijek treba završiti nečim u čemu pas uživa. Riječi kojima izgovarate naredbe izgovarajte jasno, a ako npr. riječ "Ne" izgovarate prečesto, pas će je ignorirati. Nemojte izdati zapovjed ako niste sigurni da će je pas izvršiti jer ćete time dozvoliti psu da Vas počne ignorirati.

S dresurom Vašeg psa trebate početi ispočetka. Učenje od jedne do dvije minute dovoljno je za štene, a idealno vrijeme je neposredno prije obroka. Posebnu pažnju posvetite prostoru, tako da Vašem psu ništa ne privlači pozornost.

Način na koji ste do sada radili sa psom očito se nije pokazao učinkovitim, te bih Vam preporučila da se koristite nekim od priručnika za vlasnike pasa u kojem su potanko objašnjene metode osnovnog odgoja pasa. U ponudi Pet centra je "Pas priručnik za vlasnike" (Dr. B.Fogle).

Budite dosljedni i strpljivi, a sa psom se možete uključiti i u program neke od "školica" za mlade pse.

Jedna od takvih je pri Klubu za obuku sportskih i službenih pasa u Zagrebu.

OZNAKE: