Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam bijelu ženku kanarinca, spramna je za parenje, sve znakove daje. Imam i dva mužjaka, jednog bijelog koji je star 10 mjeseci i žutog sa malo smeđkastim nijansama koji je stariji, ima 2 godine. Moje pitanje je da li bih mogao pariti bijelu ženkicu sa ovim žutim mužjakom? Napominjem da do sada nisam nikad pario, tj. jesam ,ali nisam imao uspjeha pa sada hoću da idem baš na sigurno.
Unaprijed hvala, Haris

O: Za parenje kanarinaca bi bilo najbolje pričekati 3. mjesec jer su tada i rezultati najbolji.

O parenju kanarinaca su moji kolege već ranije detaljno pisali, a njihove tekstove i savjete o ovoj temi možete pročitati  ovdje, ovdje i ovdje.

Boja dlačnog ili pernatog pokrivača svih životinja je genetski određena. Boju određuje par gena koji mogu biti dominantni (dominantni homozigot), recesivni (recesivni homozigot) ili kombinacija (heterozigot). Vrlo često je boju određuje čitava skupina od nekoliko parova gena. Tamnije boje obično su određene dominantnim genima, a svijetle recesivnim.

Osnovne boje kanarinaca su žuta, smeđa i crna, a njihovim miješanjem, kombiniranjem i selekcijskim uzgojem dobivene su različite boje kanarinaca. Boje kanarinaca su lipokromski mozaik žuta, lipokromski žuta čijom mutacijom je dobivena dominantno bijela (samo je vanjsko letno perje žuto, a ostalo je bijelo) i recesivno bijela (svo perje je bijelo), zatim lipokromski crvena, lipokromski mozaik crvena, crnosmeđa, smeđa, zelena, plava, bakrena... zajedno sa svim varijantama i nijansama ima dvjestotinjak različitih boja kanarinaca. Prema tome, možete očekivati samo veću vjerojatnost za neku boju, ali nikada ne znate sigurno koje će boje biti potomstvo.

Ako budete pričekali 3. mjesec, koji je optimalan za parenje kanarinaca, moći ćete koristiti i bijelog mužjaka jer će do tada i on biti spolno zreo.

OZNAKE: