Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Željeli bismo pokušati imati malene ptiće kanarinaca. Želimo znati kada su i ženka i mužjak spremni na potomstvo (kako se ponašaju) te u koje doba godine to obično bude? Trebaju li budući roditelji posebnu njegu i kako odgojiti zdrave i žive ptiće?
Hvala, Tina

O: Kanarinci se jednostavno razmnožavaju, a podizanje mladunaca je uglavnom uspješno. Zajednički život dvije ptice najčešće protječe harmonično, iako su moguće povremene svađe u vrijeme hranjenja.

Više ptica možete izabrati samo ako imate volijeru koja će osigurati dovoljno životnog prostora. Za početnike, dobro je nabaviti kanarince za rasplod od različitih uzgajivača čime ćete postići "svježu krv", a za nekoliko godina aktivnog parenja i vlastito jato kanarinaca. PAšNJA: Nikako se ne smiju pariti braća i sestre iz istog legla.

Do rasploda valja voditi računa i o čistoći kaveza, pogotovo kod ženke a preporučuje se svakodnevno čišćenje izmeta, te dodavanje svježeg pijeska.

Prije rasploda kanarinaca mora se voditi računa o hrani, ali nepotrebno je pretjerivanje sa raznim zelenilom i salatama. Naime, za Vaše kanarince, najzdravija je prehrana putem sjemenki koje im i inače dajete. Najviše dvaput tjedno, dobro je dodati sitno isjeckane komadiće svježe kuhanog jaja (žumanjak). Mora se voditi računa da se komadići jaja koje kanarinac odmah ne pojede uklone, da ne bi došlo do kvarenja jaja, od čega kanarinac može teško oboljeti.

Ukoliko su i mužjak i ženka spremni za parenje, tada nema problema. No, često je slučaj da je netko od njih dvoje nespremniji. Ako je mužjak nespreman, smanjuje se prehrana ženke, a pojačava prehrana mužjaka. Dobro je pored jaja, u vodu mu kapnuti vitamina E, kojeg možete kupiti u našim trgovinama (vitamin E je sredstvo za poticaj u parenju).

Gnijezdo može biti napravljeno od svakakvog materijala (trstike, žice, drveta...), ali svakako mora biti presvučeno mekim materijalom. Dobro je po kavezu "pobacati" malo pamuka, kojeg će ženka vješto postaviti u gnijezdo.

Mužjaka možemo pariti s više ženki istovremeno (u slučaju da imamo više ženki spremnih za rasplod od mužjaka). Mužjaka možemo pustiti kod ženke da učini 2-3 skoka, pod uvjetom da je ženka spremna na to. Ukoliko parimo više ženki s istim mužjakom, mora se voditi računa da se mužjak nikada previše ne zadrži u pojedine ženke, kako ne bi trošio energiju.

Ženke obično snesu od 2-7 jaja (ponekad i 2). Snesu ih uglavnom rano ujutro, a jaja su svjetloplavkastozelene boje s crvenkastim točkicama.

Kada ženka snese prvo jaje, mora se vrlo pažljivo smjestiti u neku posudu sa brašnom, koje će držati toplinu. Isto jaje ćemo zamjeniti sa umjetnim jajetom. Kada ženka snese četvrto jaje, pažljivo se vrate sva jaja u gnijezdo i ukloni umjetno jaje. Mladi se izliježu 13. dan, a pri tom se mora voditi računa o temperaturi prostorije, kako ih ženka ne bi "prenijela" na 14, 15. ili 16. dan.

Dobro je ženki davati ljuske od jajeta, te tlo kaveza posuti sa svježim pijeskom. Upravo taj dodatak prehrani utječe na kvalitetu jaja.

Naravno, kada se mladi izlegu, potrebno im je pojačati prehranu postavljajući sitne komadiće svježe kuhanog jaja te mrvice od keksa. Vodite računa da se ta dodatna hrana navečer ukloni iz kaveza kako ne bi došlo do kvarenja. Mladi se počnu sami hraniti nakon 22 - 23. dana.

OZNAKE: