Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 kanarinca, mužjaka i ženku. Zanima me kako mogu odrediti starost kanarinca. Da li treba ženki kanarinca za vrijeme razmnožavanja donijeti grančice ili nešto slično kako bi napravila gnijezdo.
Hvala. Hrvoje

O: Ukoliko želite pariti Vaše kanarince, prvo i osnovno što morate učiniti je, odvojiti mužjaka od ženke. Krletka s mužjakom mora biti u drugoj prostoriji. U krletku sa ženkom, tj. kanarinkom, postavljate gnijezdo otvorenog tipa. Gnijezdo napunite s pamučnim krpicama.

Kanarinka, gnijezdo još i sama doradi, dodavajući paperje s trbuha.

Najsigurnije vrijeme za parenje je 4 - 6 dana prije polaganja jaja, da bi mužjak stigao oploditi, prerano puštanje mužjaka nije dobro, jer se istroši prije vremena i ne stigne oploditi jaja. Uređivanje gnijezda je i znak da je kanarinka spremna za parenje.

Drugi znak da je ženka spremna za parenje je kad čuje pjev kanarinca, tj. ljubavni zov, ona čučne i podigne rep visoko. Kod takvog ponašanja treba odmah pustiti mužjaka ženki i najvjerojatnije će se odmah pariti.

Ožujak je mjesec kad je najpreporučljivo pariti kanarince.

Kad ženka leži na jajima nije je potrebno puno hraniti (malo sjemenja i ponešto salate). Pošto se ptići izvale tek drugi dan, potrebno je obogatiti hranu tvrdo kuhanim jajima, mješanim s krušnim mrvicama ili usitnjenim dvopekom. Prvi dan, ptiće kanarinka hrani s gušinom sluzi (ptičjim mlijekom).
Starosnu dob kanarinca moguće je odrediti, do prve dvije tri godine, po godovima na kljunu ili nogama.

Podnica u krletki ne mora biti posuta pjeskom, možete postaviti običan čisti bijeli papir (nipošto novine koje su bogate olovom, koje je izrazito toksično za kanarince).

OZNAKE: