Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Susjedina mačka izgubila je oko jer su je djeca maltretirala i bez njega sada normalno funkcionira, ali recite mi, s vašega stajališta, treba li to zašiti da ne bi došlo do neke upale i smrti i koliko bi to financijski koštalo? Maca je crne boje, sterilizirana i zanima me što je uzrok sijedenja dlake jer sve više ima sijedih dlaka? Mačka je stara otprilike godinu dana.
Hvala i pozdrav, Irena

O: Rana rožnice predstavlja prekid kontinuiteta epitela rožnice ili njenih dubljih dijelova sve do perforacije rožnice.

Uzroci mogu biti mehanički faktori i kemijski (kiseline i lužine). Kiseline djeluju samo na površinske slojeve, izazivajući koagulacijsku nekrozu s denaturiranjem bjelančevina, sprečavajući djelovanje u dubljim slojevima. Oštećenja uzrokovana lužinama teže su naravi jer izazivaju duboke kolikvacijske nekroze: toksini, bakterije.

Komplikacije nastaju zbog infekcije bakterijama, ozlijeđivanjem ili pak saprofitnim bakterijama koje se nalaze u konjuktivalnoj vrećici koje u uvjetima oštećenja tkiva rožnice postaju patogene.

Defekt rožnice može biti površinski, duboki i perforativni. Manji defekt dokazuje se lokalnom aplikacijom 2 %-tne otopine fluorescina kojeg naknadno isperemo fiziološkom otopinom. Na mjestu oštećenja ostaje zelena boja. Moguća je i perforacija rožnice kada se iz prednje očne sobice cijedi očna vodica koja šarenicu povlači u novonastali otvor. U okolini se rane redovito stvara edem, zamućenje rožnice, leukocitni infiltrat, a s početkom sanacije pojavljuju se i krvne žile.

Simptomi također mogu biti posljedica komplikacije čira rožnice. Čir rožnice je svaka rana koja teško zarašćuje s tendencijom gnojenja. Najčešće se javlja kao posljedica neliječenog gnojnog konjuktivitisa i zaraznog mačjeg rinotraheitisa. Posljedica može biti perforacija rožnice. Ako čir seže duboko u rožnicu može izazvati perforaciju. Tada istječe očna vodica, prednja sobica nestaje, šarenica i leća prilježu na rožnicu.

Da bi spriječili infekciju lokalno treba aplicirati antibiotike širokog spektra u obliku masti ili kapi, a po potrebi i sistemski antibiotik. Kortikosteroidi se nikada ne koriste u liječenju rana. Pomaže i podizanje otpornosti organizma multivitaminima i pravilnom hranidbom.

Ukoliko niti tako nećete moći spriječiti da oko propada, nažalost trebat će ga kirurški ekstirpirati. Za cijenu pregleda i određenih zahvata morat ćete se raspitati u veterinarskim ambulantama ili stanicama koje te zahvate i liječenje obavljaju.

Boja dlake u domaćih životinja je različita, ovisno o pasminskim i individualnim osobinama. Stanovito dijagnostičko značenje pripada u prvom redu gubitku pigmenta u dlaci i to zbog starosti (canities) ili zbog dugotrajnog pritiska ili povrede kože, odnosno djelovanju nekih tvari koje iritiraju kožu. U svim slučajevima gubitak pigmenta u dlaci javlja se obično na određenim predilekcionim mjestima.

O gubitku pigmenta u dlaci pisali su kolege Dragan Vešović, dr. vet. med. ovdje i Dino Karakaš, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: