Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa rotvajlera, koji će napuniti 6. novembra 5 meseci. Kod njegovog vrata i na zadnjim nogama, blizu zadnjice, pojavile su mu se sede dlake. Da li je to prirodno ili nije? Molim vas da mi pomognete.
Unapred hvala,
Atila

O: Rottweiler je miran, pouzdan i čuvarski orijentiran pas, koji je prema FCI (Fédération Cynologique Internationale) klasifikaciji svrstan u skupinu 2. (pinčeri, šnauceri, molosi i švicarski pastirski psi), sekcija 2. (molosi).

Ovu pasminu pasa karakterizira pokrovna i poddlaka srednje i iste dužine. Sama dlaka je oštra, gusta i ravna te dobro nalijegajuća.
 
Boja dlake je crna s oznakama (paležom) crveno-smeđe boje i to na obrazima, njuški, donjem dijelu vrata, prsima, nogama, iznad očiju i ispod repa.

Razlog zbog čega se kod Vašeg ljubimca pojavljuje sijeda dlaka, koja nije tipična za ovu pasminu pasa, mi je ovako teško ustanoviti. Naime, ponekad naši ljubimci pod utjecajem stresa reagiraju tako da gube dlaku u velikim količinama, a kod dugotrajnog djelovanja čimbenika stresa (loše držanje, loša hrana, preagresivna dresura, automobilska nezgoda i sl.) može doći i do toga da dlaka izgubi svoju boju i intenzitet te doslovce "posijedi" u kratkom razdoblju. Također, ovdje bi trebalo spomenuti i nasljednu osobinu, tj. nasljedne greške (uvjetovano genetikom), polja bijele dlake na područjima tijela, koje standard te pasmine ne dozvoljava.

Ponekad, i kod pasa koji se linjaju, vrhovi znaju biti sivkasti, kao posljedica gubljenja pigmenta.

U tom slučaju, savjet je da u hranu kojom hranite svoje štene dodate neki od preparata kao što su Algolith od Beaphara ili brašno morskih algi od Canine. Oba preparata poboljšavaju pigmentaciju dlake, očiju, nosa i šapa, vraćaju sjaj i čvrstoću dlake (napomena: ovi preparati neće "napraviti crnog psa od bijelog", oni samo pomažu organizmu i dlaci da što bolje ispolje boju dlaku koja je genetski određena). Preparate treba uzimati barem nekoliko mjeseci za ispoljavanje učinka.

OZNAKE: