Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnik sam američkog staforda, malog Atile starog 6 mjeseci. Pošto malac ima bijelu glavu, imam problema jer nema pigmentaciju oko očnih kapaka koji su propisani standardom. Već 4 mjeseca mu dajem brašno morskih algi od proizvođača Canine, ali nema rezultata. Od nekih uzgajivača sam doznao da postoji pasta za pigmentaciju. Stoga vas molim da mi pomognete ili me savjetujete što napraviti.
Unaprijed hvala, Josip

O: Američki staford terrier spada u treću FCI grupu, sekcija tri-terrieri tipa bull.

To je dobro građen pas, izuzetno hrabar, mišićav ali okretan i graciozan, veoma budno prati okolinu. Mužjaci dosežu visinu 46 - 48 cm, a ženke 43 - 46 cm.

Kao što ste vjerojatno već upoznati, standard pasmine dozvoljava sve boje, u jednobojnoj, višebojnoj ili šarenoj varijanti. Međutim, nepoželjna je sasvim bijela, više od 80% bijele, te "black and tan" (crna s vatreno crvenom), te se kao greška kažnjavaju, između ostalog, depigmentacija njuške, svjetle oči i kapci bez pigmenta. Pigmentacija kože i dlake te noktiju ovisi i o pasminskoj pripadnosti i o genetskom materijalu.

Za zdravu kožu i dlaku važne su aminokiseline, tirozin, triptofan i cistin. Također su potrebni minerali i vitamini od kojih je najzaslužniji biotin, vitamin A, riboflavin, B12, folna kiselina ... Općenito, neadekvatna i vrlo siromašna prehrana koja ne sadrži dovoljne količine bjelančevina životinjskog podrjetla i žitarica mogu dovesti do gubitka pigmenta i lošeg stanja kože i dlake. Zdravstveni problemi vezani uz funkciju gušterače, jetre i tankih crijeva mogu također dovesti do problema s kožnom pigmentacijom zbog smanjene ili nikakve apsorpcije potrebnih tvari.

Korištenje kvalitetne hrane premium i super premium klase te dodatnih preparata za poboljšanje pigmenta dlake (kao što je Canina preparat od morskih algi, koji je pokazao odlične rezultate u praksi), trebalo bi pojačati prisutni pigment ukoliko je prisutan u organizmu.

Ukoliko pigmenta nema (potpuna depigmentacija), što je najvjerojatnije slučaj kod Vašeg psa, na žalost nema preparata koji bi stvorio nepostojeći pigment.

U medicini se koristi tehnika unošenja pigmenta u područja koja su iz nekog razloga izgubila pigmentaciju (npr. ožiljak), tzv. mikropigmentacija. Navedena tehnika nastala je na temeljima klasične tetovaže, kada se prirodni pigment iglom unosi u područje epiderme.

Medicinska mikropigmentacija često je završna faza nakon kozmetičkoga ili rekonstruktivnoga kirurškog zahvata koja obnavlja prirodnu boju/ton kože.

OZNAKE: