Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam psa koji je star 10 godina. Rasa je irski seter i u pitanju je ženka. Operisala je tumor na ligamentima između jajnika i maternice u junu mjesecu. Prije mjesec dana na mliječnoj žlezdi pojavio joj se novi tumor. Otišli smo u Banja luku, međutim kad je urađen rengen pokazalo je da ima metastazu na slezeni, bubrezima i jetri. Ono što bih vas zamolila jeste da mi kažete kako da pomognem svom psu da nema bolove, da li postoje neki lijekovi? Ona se sad dobro osjeća, jede normalno i živahna je, jedino što pije mnogo vode u zadnjih par dana. Pošto je tumor bio upaljen na dojci, dajem joj ampicilin kapsule i povukao joj se i nije crven. I molim vas recite koliko će moj pas da živi. Nina

O: O tumoru mliječne žlijezde pisala je kolegica Davorka Balantin dr.vet.med. ovdje, a o tumoru na jetri kolegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje.

Tumori na mliječnoj žlijezdi u pravilu nisu temperirani i bolni. Upalni simptomi pojavljuju se nakon mehaničkog podražaja i infekcije. Zbog pritiska na krvne i limfne žile nastaju stazni edemi. Kada se tumor otvori, potrebno je kirurško odstranjivanje. Pošto je Vaša kujica već bila na operaciji i s obzirom na godine, na Vama je da odlučite da li ćete pokušati s operacijom ili ćete antibioticima suzbijati njegovu infekciju. Naime, terapija antibioticima bit će dugotrajna jer čim prestanete s njihovom primjenom, uglavnom dođe opet do recidiva cijedenja tumora.

Da Vašu kujicu nešto boli ona bi to iskazivala cviljenjem, smirila bi se. Za sada nije potrebno davati joj lijekove protiv bolova, a u slučaju da će trebati, Vaš veterinar će joj aplicirati injekciju ili ćete joj ih Vi davati u tabletama.

Vi Vašoj ljubimici možete puno pomoći putem prehrane.

U ponudi je hrana od Hill´s-a "n/d" konzerve koje, skupa s liječenjem, dijetetski pomažu u ispravljanju mateboličkih abnormalnosti koje se javljaju u pasa s tumorom. Kliničkim studijama je dokazano da produžuje preživljavanje i poboljšava kvalitetu života psima koji imaju tumor.

Cilj je prehrane je tumoru smanjiti izvore energije ugljikohidrata iz kojih tumor crpi glukozu i metabolizira je do laktata i povišenjem razine masti, koje tumor može koristiti samo djelomično. Zatim, pružiti adekvatnu količinu energije i tako štediti tjelesne zalihe povišenom razinom masti. Smanjiti potrošnju energije metaboliziranjem laktata kojeg iz glukoze tvori tumor, smanjenim unosom ugljikohidrata. Ograničiti rast tumora i produžiti preživljavanje vrlo visokom razinom omega-3 masnih kiselina. I na kraju, povisiti imune funkcije znatnom razinom arginina.

Prognoza ovisi o položaju, proširenosti i vrsti tumora. Pri operaciji dobroćudnih tumora prognoza je u pravilu povoljna, osim ako se radi o velikim izraslinama sa sekundarnim promjenama na susjednom tkivu ili o njihovom smještaju na vitalno važnim organima. Kod sarkoma i karcinoma sa metastazama prognoza, nažalost, nije tako povoljna, no pravilnom i specijalnom prahranom, dodatkom vitamina i minerala te lijekova može se održavati kvaliteta života.

OZNAKE: