Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu staru 13,5 godina. Dijagnosticiran joj je tumor jetre. Zanimalo bi me nešto više o toj bolesti i prehrani. Hvala,
Ana

O: Jetra je najveći unutarnji organ u tijelu psa i mačke koja ima oko 1500 funkcija.

Ona ima najveću ulogu u probavi i konverziji hranjivih sastojaka, otklanjanju toksičnih supstanci i sintezi ključnih komponenti krvi kao skladište za vitamine i minerale.

Jetra kao najveći parenhimski organ, centralnog položaja, intenzivnog metabolizma i velike prokrvljenosti ima veliki značaj u nastajanju i širenju tumora. Tumori jetre (Neoplasma hepatitis) mogu biti: primarni (nastaju u jetri), dobroćudni (benigni), zloćudni (maligni), sekundarni (metastatski "- 'došli' su u jetru).

Dobroćudni tumori jetre su rijetki. U njih spadaju: adenomi, cistadenomi, fibromi, hemangiomi,linfangiomi, miksomi, lipomi i FNL ( fokalna nodularna lezija). Zloćudni tumori su česti. U njih spadaju: carcinoma hepatocelulare, hepatoblastom, cholangiocarcinoma, cystadenocarcinoma, carcinoid hepato-cholangiocarcionoma i metastatski tumori. Metastatski tumori su najčešći i oni čine 80-90% svih tumora jetre. Svi maligni tumori trbuha šire se u jetru a u prvom redu maligni tumori debelog crijeva, gušterače i želuca.

Čimbenici koji mogu utjecati na razvoj bolesti jetre kod pasa (i mačaka) su: dob-urođeni i stečeni poremečaji obično pokazuju  simptome u ranijoj dobi, dok su tumori jetre češći kod ljubimaca starijih od 10 godina; pasmina - neke pasmine kao Bedlington terijer, Yorkshire terijer, Koker španijel su predisponirane da budu rođene s bolestima jetre ili da ih razviju tijekom života; okoliš-toksične kemikalije (kao što su, npr. pesticidi i herbicidi)i lijekovi mogu rezultirati oštećenjem jetre.

Same simptome bolesne jetre teško je prepoznati jer su isti kao kod mnogih drugih bolesti, a iskazuju se na slijedeći način: gubitak, odnosno slabljenje apetita, nevoljkost, proljev i povraćanje, gubitak težine, pojačana žeđ. Specifični simptomi kod ponekih uznapredovalih slučajeva uključuju: žuticu (žućkaste sluznice usta, očiju i kože), abnormalno ponašanje zbog simptoma od strane nervnog sustava, nakupljanje slobodne tekućine u trbušnoj šupljini (ascites).

Opsežan klinički pregled Vašeg ljubimca može navesti veterinara na sumnju bolesti jetre. Budući da fizički znaci bolesti jetre nisu specifični, Vaš veterinar će poduzeti niz zahvata kako bi postavio preciznu dijagnozu. To može uključivati: pretrage krvi-njima se detektiraju biokemijske promjene koje mogu upućivati na oštećenje ili nenormalnu funkciju jetre, zatim snimanje jetre-promjene oblika, veličine ili opskrbljenosti krvlju mogu se otkriti ultrazvučnim ili rentgenskim snimanjem, te biopsijom jetre - mali uzorak jetre labaratorijskom obradom može ukazati na problem u jetri.

Ovisno o uznapredovalosti i prirodi poremećaja jetre, Vaš će veterinar preporučiti odgovarajuće mjere-od odgovarajuće prehrane do terapije lijekovima i u određenim slučajevima operaciju.

Benigni tumori jetre operiraju se u slučajevima kada uzrokuju:
kronične tegobe, kompresivne simptome - masivno propadanje jetrenog parenhima i sumnju da postoji mogućnost za maligno oboljenje. Operacije se rade klasičnom operacijom sa rezom u gornjem trbuhu. Primarni maligni tumori jetre uvijek se operiraju ako tumor nije uznapredovao i ako nema općih kontraindikacija za operaciju.

Preoperativna priprema se sastoji od: internističke pripreme, kardiopulmonalni pregled (EKG i RTG: pluća), laboratorijski pregled (KS, urea, kreatinin, bilirubin ukupni i direktni, AST, ALT, alkalna fosfataza, vrijeme krvarenja i zgrušavanja) i kirurške pripreme (standardna priprema crijeva za operaciju).

Benigni tumori jetre liječe se po principu: lokalne ekcizije(iskruženja) i tipične resekcije (odstranjenje dijela) jetre do potrebnog nivoa (od jednog segmenta do lobusa) Maligni primarni tumori jetre liječe se: tipičnom resekcijom (odstranjenje dijela jetre) Maligni sekundarni tumori jetre (metastaze) liječe se: lokalnom ekcizijom (iskruženjem) tumora.

Karcinom jetre može nastati unutar jetre (primarni karcinom jetre, karcinom jetrenih stanica ili hepatocelularni karcinom) ili se proširiti u jetru (metastatski karcinom jetre) iz drugih mjesta u tijelu, kao što je npr. debelo crijevo. U vrijeme otkrivanja bolesti, karcinom jetre često je već proširen izvan jetre pa je od izuzetne važnosti redovita kontrola u svrhu ranog otkrivanja bolesti.

Što se prehrane tiče, ovisno o dužini trajanja i težini bolesti, Vaš veterinar će preporučiti dužinu potrebnog prehrambenog tretmana dijetom. U nekim situacijama, kao što je i Vaša, potrebna je doživotna prehrambena potpora s posebnom dijetetskom ishranom-pod veterinarskim nadzorom. Vaš veterinar dati će Vam posebne zdravstvene i prehrambene smjernice, a Vi osigurajte njihovo provođenje. To se odnosi i na izbjegavanje svih grickalica i poslastica. Ako Vaš ljubimac ne jede, gubi na težini ili ne regira na dijetu prema očekivanjima, svakako se i bez oklijevanja obratite veterinaru. U nekim okolnostima Vaš veterinar može odlučiti da su neophodne dodatne dijagnostičke radnje za uspješno liječenje.

Jetra ima nevjerovatnu moć regeneracije i oporavka u slučajevima kada uzroci bolesti nisu trajni. Bez obzira na uzrok, pravilna prehrana igra važnu ulogu u opskrbi hranjivim tvarima potrebnim za oporavak i izgradnju novog tkiva.

Tako u našim ljekarnama Pet Centra možete pronaći Hill's Prescription Diet "Canine l/d" i Royal Canin "Hepatic" - hranu koja čini kompletnu liniju konzervirane i suhe hrane, posebno formulirane za smanjenje kliničkih simptoma bolesti jetre kao i osiguravanje regeneracije i oporavka jetre. Sadrži visoko probavljive proteine, ugljikohidrate i masti u kombinaciji s drugim hranjivim sastojcima koji pomažu smanjiti produkciju metaboličkih toksina, reducirati opterećenje jetre, povečati efikasnost jetre te ubrzati oporavak.

U svrhu dodatne zaštite jetre, preporučujem Vam da koristite "Legaphyton" (Vetoquinol) tablete na biljnoj bazi koje sadrže silimarin i na taj način čine potpornu terapiju kod jetrenih bolesti. Navedene tablete možete također potražiti u našim ljekarnama.

OZNAKE: